Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
U zemlji krvi i meda

U Sarajevu očekuju Jolie i Pitta, u RS "ilegalna" projekcija

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2012. u 14:21 2012-02-08T14:21:56+01:00

U tom Republici Srpskoj uvjeti za prikazivanje ovakvog filma postoje jedino u Banjoj Luci, no jedino multipleks kino koje tamo postoji u privatnom je vlasništvu, a vlasnik odbija svaku mogućnost da film bude predstavljen tamošnoj publici jer, navodno, za to nema interesa

Unatoč neprilika prouzročenim ledenim valom i snježnim padalinama, u Sarajevu se nastavljaju pripreme za premijerno prikazivanje filma »U zemlji krvi i meda«, kojega je režirala hollywoodska filmska zvijezda Angelina Jolie.

Projekcija filma planirana je za 14. veljače, a najavljeno je kako će joj nazočiti i Jolie i njen suprug Brad Pitt.

Organizatori očekuju veliko zanimanje publike unatoč činjenici da je film u prosincu prošle godine imao jednotjedno pretpremijerno prikazivanje u Sarajevu zbog ispunjavanja uvjeta za nominiranje za dodjelu nagrade Oscar.

Za sada nema izgleda da film koji je već privukao veliku pozornost, kako zbog redateljice tako i zbog intrigantnog sadržaja, bude prikazan i u Republici Srpskoj.

U tom entitetu uvjeti za prikazivanje ovakvog filma postoje jedino u Banjoj Luci, no jedino multipleks kino koje tamo postoji u privatnom je vlasništvu, a vlasnik odbija svaku mogućnost da film bude predstavljen tamošnoj publici jer, navodno, za to nema interesa. »Tko bi uopće želio gledati takvo smeće od filma«, izjavio je lokalnim medijima Vladimir Ljevar, vlasnik multipleksa »Palas«.

Ljevarova kritika redateljskog prvijenca Angeline Jolie na tragu je ranijih ocjena političara iz RS kako je njen film protusrpski i neobjektivan.

Takvu ocjenu javno je iznio glavni tajnik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić, koji je izjavio kako je Jolie »jedna neuravnotežena filmašica«.

»Dovoljno je da taj film, i oni koji su ga radili, dobije jasnu antisrpsku i falsifikatorsku etiketu«, izjavio je Vasić.

Bio je to povod predsjedniku Liberalno-demokratske partije Srbije (LDP) Čedomiru Jovanoviću da u nedavnoj raspravi s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom ustvrdi kako su u RS, u navodnoj borbi za interese Srba, na kraju završili ratujući i s Angelinom Jolie.

Unatoč odluci Vladimira Ljevara da ne dopusti prikazivanje filma u svojim kino dvoranama, »U zemlju krvi i meda« ipak će imati neslužbenu premijernu projekciju u RS.

Na adrese medija u BiH u srijedu je stigao e-mail djevojke iz Prijedora koja je najavila kako će u svom stanu u tom gradu upriličiti gledanje filma za sve koji su za to zainteresirani.

»Odlučila sam (film) ilegalno skinuti s interneta i napraviti premijeru s obzirom na to da je postalo očigledno kako živimo pod diktaturom nacionalizma u kojem individualci odlučuju u naše ime za dobrobit našeg zajedničkog identiteta nacionalnosti i duša«, napisala je u poruci djevojka koja identitet nije otkrila predstavivši se tek facebookovskim nadimkom Radost Stroynik.

Dodala je kako ovo drži svojim skromnim doprinosom u borbi protiv cenzure jer ne želi drugima dopuštati da u njeno ime odlučuju što valja, a što ne. Najavila je kako je pripravna prikazati film onoliko puta koliko to bude potrebno da bi ga vidjeli svi koji to žele.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.