Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Velika filmska noć

DODJELA OSCARA Kipića za najbolji film dobio "Oblik vode", pročitajte tko su ostali dobitnici

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2018. u 6:45 2018-03-05T06:45:00+01:00

Uz »Oblik vode« u kategoriji najboljega filma bili su nominirani i »Skrivena ljubav«, »Prijelomni čas«, »Dunkirk«, »Bježi!«, »Lady Bird«, »Fantomska nit«, »Novine« i »Tri plakata izvan grada«

Oblik vode« meksičkoga redatelja Guillerma del Tora osvojio je četiri Oscara, među kojima i onaj za najbolji film, na svečanosti obilježenoj pozivima na borbu protiv spolne i rasne diskriminacije. 

»Oblik vode« u utrku je ušao s trinaest nominacija, a uz nagradu za najbolji film, osvojio je i Oscare za najbolju režiju, najbolju glazbu i scenografiju.

»Odrastao sam u Meksiku i mislio sam da mi se ovo nikad neće dogoditi«, rekao je 53-godišnji del Toro primajući nagaradu na svečanosti u Dolby Theatreu. Nadajući se da njegovi filmovi izazivaju »empatiju prema drugima«, pozvao je mlade filmaše koji žele »iskoristiti žanr fantastike i ispričati što se događa u današnjem svijetu da naprave prvi korak«.

Drugi veliki dobitnik 90. dodjele prestižne filmske nagrade svakako je bio film »Tri plakata izvan grada«, koji je donio Oscare Samu Rockwellu za sporednu mušku ulogu i Frances McDormand za glavnu ulogu majke koja se bori za razjašnjavanje okolnosti u kojima je ubijena njezina kći.

Jedan od najsnažnijih trenutaka večeri svakako je bio poziv Frances McDormand svim nominiranim umjetnicama u dvorani, glumicama, glazbenicama, producenticama, scenaristicama, redateljicama, da ustanu.

»Imamo toliko priča za ispričati i toliko projekata koje treba financirati«, rekla je šezdesetogodišnja glumica nakon što je primila Oscara drugi put u karijeri.

Ova je dodjela Oscara bila prva nakon afere Weinstein, u kojoj se otkrilo da je nekad moćni hollywoodski producent seksualno zlostavljao stotinjak žena, među kojima i zvijezde poput Gwyneth Paltrow i Salme Hayek.

Uz Ashley Judd, jednu od prvih žena koje su javno progovorile protiv Weinsteina i Annabelle Sciorre koja ga je optužila za silovanje, Salma Hayek predstavila je video protiv diskriminacije žena i etničkih i seksualnih manjina.

»Napokon smo podignuli glas i zajedno povikali – dosta je«, rekla je dirnuta Judd.

Osim toga, svečanost su obilježile i poruke protiv antiimigracijske politike američkoga predsjednika Donalda Trumpa.

»Moramo nastaviti rušiti zidove umjesto da ih gradimo«, rekao je Guillermo del Toro.

Gary Oldman, očekivani dobitnik Oscara za najbolju mušku glavnu ulogu, primajući nagradu rekao je da bi »htio odati priznanje Winstonu Churchillu, koji je bio divno društvo na nevjerojatnom putovanju«.

Oldman, koji je dosad u karijeri glumio Beethovena, Leeja Harveyja Oswalda, Sida Viciousa i Poncija Pilata, rekao je da je uloga Winstona Churchilla bila najstrašnija.
Na veliko olakšanje voditelja Jimmyja Kimmela i prisutnih u dvorani, ovogodišnja proglašenja dobitnika prošla su bez fijaska poput prošlogodišnjega kada je pogrešno pročitan dobitnik Oscara za najbolji film.

Warren Beatty i Faye Dunaway, koji su prošle godine pogrešno najboljim filmom proglasili »La La Land« umjesto »Mjesečine«, ove su godine dobili priliku za »popravni«. I nisu pogriješili.

Prema očekivanjima, Oscare za najbolje glavne uloge osvojili su Gary Oldman za ulogu u »Prijelomnom času« i Frances McDormand za ulogu u »Tri plakata izvan grada«. Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada) i Allison Janney (Ja, Tonya).

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij dobila je »Skrivena ljubav«, a za originalni film »Bježi!«, a čileanski film »Fantastična žena« najbolji je film na stranom jeziku.

Ratna drama Christophera Nolana »Dunkirk« od osam nominacija, Oscara je osvojila u tri kategorije: za zvuk, montažu zvuka i montažu.

Popis svih dobitnika 90. dodjele Oscara:

Najbolji film: Oblik vode
Glavna muška uloga: Gary Oldman (Prijelomni čas)
Sporedna muška uloga: Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada)
Glavna ženska uloga: Fraces McDormand (Tri plakata izvan grada)
Sporedna ženska uloga: Allison Janney (Ja, Tonya)
Režija: Guillermo del Toro (Oblik vode)
Originalni scenarij: Bježi!
Adaptirani scenarij: Skrivena ljubav
Film na stranom jeziku: Čudesna žena / Una mujer fantastica (Chile)
Fotografija: Blade Runner 2049
Montaža: Dunkirk
Scenografija: Oblik vode
Kostimografija: Fantomska nit
Šminka: Prijelomni čas
Originalna glazba: Oblik vode
Originalna pjesma: »Remember Me« (Coco i velika tajna)
Zvuk: Dunkirk
Montaža zvuka: Dunkirk
Vizualni efekti: Blade Runner 2049
Animirani film: Coco i velika tajna
Dokumentarni film: Icarus
Kratkometražni dokumentarni film: Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Kratkometražni animirani film: Dear Basketball
Kratkometražni igrani film: The Silent

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.