Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
3. travnja 2020.
Premijera u Art kinu

foto ČRNI KASTAVAC Emotivno ostvarenje o ljubavi blues glazbenika i Kastva

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2017. u 9:11 2017-12-12T09:11:00+01:00

»Črni Kastavac« je film o Philadelphia Jerryju Ricksu, jednom od globalno priznatih i vrlo poznatih blues glazbenika koji je zadnju etapu svog dinamičnog života proveo u Kastvu gdje mu je na kraju i – posljednje prebivalište

RIJEKA Dugotrajni pljesak brojne publike okupljene u riječkom Art kinu Croatia na premijeri cjelovečernjeg dokumentarnog filma »Črni Kastavac«, posvećenog Philadelphia Jerryju Ricksu, vrhunskom blues glazbeniku, donio je, kako je sam rekao, olakšanje Igoru Modriću, redatelju ovog jedinstvenog filmskog uradka.

Bez razloga je bio napet jer film je u svim segmentima naprosto – sjajno ostvarenje. Bilo da je riječ o Modrićevoj redateljskoj »palici«, scenariju Slavice Mrkić Modrić, kameri Roberta Kalčića ili pak montaži Tina Kowalskog. Da o producentskom prvijencu na filmskom planu Damira Halilića Hala ni ne govorimo. Naglašeno emotivno ostvarenje koje donosi jednu danas tako potrebnu poruku o univerzalnoj ljubavi, o poštovanju, o prožimanju kultura, umjetnosti koja ne priznaje niti poznaje bilo kakve granice.

»Črni Kastavac« je kao što smo istaknuli film o Philadelphia Jerryju Ricksu, jednom od globalno priznatih i vrlo poznatih blues glazbenika koji je zadnju etapu svog dinamičnog života proveo u Kastvu gdje mu je na kraju i – posljednje prebivalište. Preminuo je, naime, prije točno deset godina, 10. prosinca 2007. Veza između Ricksa i Kastva počinje zahvaljujući, a kome bi drugom nego Halu. Upoznali su se na jednom od blues festivala u Engleskoj, a poziv na gostovanje u Kastvu pokazao se za američkog glazbenika – dobitnom kombinacijom. Ljubav Kastva i Ricksa se dogodila trenutno i silno strasno, baš onako kako se i događaju sve prave i velike ljubavi.

Film u kojem svoja razmišljanja gledateljima podaruje dvadesetak naratora odvija se dominantno u Philadelphiji, Ricksovom rodnom gradu te Kastvu. Kako se iščitava iz svake rečenice izrečene u filmu, osim što je bio sjajni glazbenik, Ricks je bio i jednak takav čovjek. Iako se hrvatskim jezikom slabo, jedva služio, nije bilo baš nikakvih problema u komunikaciji, a Kastavci su ga za kratko vrijeme prigrlili kao da im je rod rođeni. Nevjerojatna je i lepeza ljudi, zanimanja i karaktera, od vrlo osebujnih umjetnika pa sve do kastavskog župnika Franje Jurčevića, a da svi o Ricksu ističu isto – predivan glazbenik, umjetnik i čovjek.

A upravo te njegove osobine na jedan je posebno emotivni način istaknula scenaristica filma Slavica Mrkić Modrić. Naprosto, dokumentarac koji će sasvim sigurno oduševiti sve koji ga budu gledali, neće mu sasvim sigurno smetati granice ni kulture, religije ili boja kože. Jer upravo je takav bio i Ricks, blues glazbenik koji je primjerice bio itekako dobrodošao i u SSSR-u, općenito zemljama iza »željezne zavjese«, kao i na pozornicama Afrike gdje je često koncertirao, pa zapadne Europe ili rodne mu Amerike. Ono što je pak zauvijek ostavio Kastvu je odlični blues festival koji se održava svakog ljeta.

G1112VK23
Črni Kastavac: Premijera filma o Jerryju Ricksu u Art kinu Croatia / Foto: V. KARUZA

A da bi priča bila potpuna, nekoliko je blues standarda izveo te emotivne večeri u Art kinu Croatia i Damir Halilić Hal, kroz program je vodila Jadranka Čubrić, dok je goste svojim vinima, među kojima se nalazi i ono naziva »Črni Kastavac« s obzirom da je Ricks bio veliki ljubitelj terana, počastila kastavska udruga »Belica«. Film su financijski pomogli Grad Kastav, Primorsko-goranska županije te Hrvatska glazbena unija. I za kraj preporuka čitateljima: obavezno pogledati jer će svatko od nas nakon što uživa u nešto više od sat vremena »Črnog Kastavca«, sasvim sigurno postati makar malo – boljim čovjekom.

Publika je uživalaVrhunski blues – Damir Halilić HalIgor Modrić i Jadranka Čubrić Zaslužni za dobre emocije – Igor Modrić, Slavica Mrkić Modrić, Robert Kalčić i Damir Halilić Hal

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.