Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
17. siječnja 2020.
Puno nagrada stiglo u regiju

"Blokada" i "Posljednja ambulantna kola..." nagrađeni u Češkoj, "Parada" u Rimu

»Posljednja ambulantna kola Sofije«
»Posljednja ambulantna kola Sofije«
Autor:
Objavljeno: 29. listopad 2012. u 15:49 2012-10-29T15:49:59+01:00

ZAGREB Hrvatski dokumentarni film »Blokada« Igora Bezinovića osvojio je na 16. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi posebno priznanje u kategoriji najboljeg istočnoeuropskog i srednjoeuropskog filma, a koprodukcija »Posljednja ambulantna kola Sofije« Iliana Meteva glavnu nagradu Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarac u okviru sajma East Silver tog festivala, izvijestio je danas Hrvatsko audiovizualni centar. 

Bugarsko-hrvatsko-njemački dokumentarac »Posljednja ambulantna kola Sofije« premijerno je prikazan na međunarodnom festivalu u Cannesu, gdje je nagrađen na Tjednu kritike, a osvojio je i Grand prix za najbolji dokumentarni film iznad 30 minuta u Karlovym Varyma. »Blokada« je nagrađena u programu »Between the Seas«, a u naredna dva mjeseca prikazat će se na još četiri festivala – u Leipzigu, Beogradu, Budimpešti i Firenzi, te u sklopu velike neprofitne mreže Cinema Politica u Kanadi. Mreža Cinema Politica iz Montreala će danas u dvorani Sveučilišta Concordia prikazati taj film, a s obzirom na aktualne studentske prosvjede u Kanadi najavljena je i turneja po drugim sveučilištima.

Film »Blokada«, koji tematizira 34 dana studentskih prosvjeda u borbi za besplatno obrazovanje, premijerno je prikazan na festivalu ZagrebDox u ožujku ove godine, nakon čega i na Danima hrvatskog filma gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara. Na podgoričkom festivalu Underhillfest osvojio je posebno priznanje žirija. Festival Jihlava najveći je dokumentarni festival u srednjoj i istočnoj Europi, a ovogodišnje izdanje održavalo se od 23. do 28. listopada.

Najprestižnija nagrada u nedjelju završenog 18. Festivala mediteranskog filma koji se održava u Rimu dodijeljena je filmu »Parada« srbijanskog redatelja Srđana Dragojevića. Najvažnija nagrada festivala Amore e Psiche dodijeljena je tragikomediji srbijanskog rdatelja Srđana Dragojeveća o pokušaju organiziranja Gay Pride parade u Boegradu. Žiri je u svojoj ocjeni istaknuo ironiju u prevladavanju predrasuda, a film je nazvao »originalnim predstavljanjem sukoba između kultura i civilizacija koji je obilježio zemlje bivše Jugoslavija u protekla dva desetljeća«.

Film je sniman u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji, nastao je u koprodukciji filmskih kuća iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije i u njemu nastupaju i hrvatski glumci Goran Navojec i Dejan Aćimović.

Dragojević nije osobno primio nagradu, ali je u poruci zahvale rekao »kako bi kao šlag na torti bilo kada bi se neki talijanski distributer zainteresirao za taj film«. »Festivali su odlično izlaganje. No ja filmove radim za ljude, ne za intelektualce«, rekao je Dragojević u razgovoru za ANSA-u prije osvajanje nagrade. Festival je zaključen u nedjelju. »Zajedno s našom publikom još smo jednom iskusili čaroliju filmskih autora iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Libanona, Izraela, Maroka, Tunisa, Izraela, Irana i Rumunjske, koji su kroz umjetnost ispripovijedali današnji trenutak«, rekla je ravnateljica festivala Ginella Vocca. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.