Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Autor "Povratka vitezova"

Borna Lulić: Lastan je oduvijek najstrože čuvana tajna Modre laste

Borna Lulić / Snimio Marin ANIČIĆ
Borna Lulić / Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2013. u 13:25 2013-10-27T13:25:00+01:00

Lastan je legenda novinarstva i Modre laste, već je s generacijama postao i jedna od značajnijih legendi cijelog našeg društva, kaže učitelj i nekadašnji urednik popularnog časopisa Modra lasta, a danas voditelj Akademije za razvoj potencijala mladih 

Roman »Povratak vitezova« u svega nekoliko mjeseci od objavljivanja postao je pravi hit među djecom i mladima, kojima na duhovit način i njima bliskim jezikom autor Borna Lulić nastoji usaditi temeljne ljudske vrijednosti i vrline. 

Ovaj učitelj i nekadašnji urednik popularnog časopisa Modra lasta, a danas voditelj Akademije za razvoj potencijala mladih ističe kako je od početka svoje karijere okružen mladima pa je tako upravo za njih odlučio i pisati. 

  – U zadnjih petnaestak godina na poslu sam okružen učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima. Cilj mi je pomoći im u odrastanju, kako bi dobili popudbinu za jačanje samopouzdanja i poticaj za hrabrije koračanje životom. 
 

Univerzalne vrijednosti

Kao žanr ste odabrali fantasy, inače slabo prisutan u domaćoj književnosti i često ignoriran u književnim krugovima?

  – Knjiga nije u potpunosti fantasy, već ima elemente tog žanra. Ponajviše se to odnosi na lik Merlina, čuvenog čarobnjaka i učitelja viteštva, prosvjetitelja i mudraca, koji se pojavljuje u 21. stoljeću. On mladog Artura i njegovu razrednu prijateljicu Marijetu podučava viteštvu. Dakle, radnja se zbiva u današnjem vremenu, a vrti se oko dvoje pripadnika suvremene generacije, a elementi fantasyja vide se ponajviše na naslovnici knjige i u Merlinovim odlikama. On sve zna, sve može i vidi te koristi čarobnjačka znanja da bi kroz njih dao pouku mudrosti. 

 Knjiga, kažete, govori o viteštvu. Koje vrijednosti ono nudi današnjim mladima?

  – Vrijednosti koje viteštvo nudi uvijek su univerzalne. To su hrabrost, pravednost, dobrota, poštenje, plemenitost, požrtvovnost, odlučnost, pomaganje drugima, nesebičnost. Te temeljne viteške odlike ne podliježu vremenskom ograničenju, ne zastarijevaju. Prepoznatljive su u svim tradicijama, kulturama i vremenima i pravi je vitez u stvari pravi čovjek, onaj koji živi čovječnost. Riječ je o Čovjeku s velikim Č. 
 

Idealan učitelj

S obzirom na to da viteštvo, odnosno čovječnost, nije rezervirano samo za jednu generaciju, jeste li, pišući knjigu za djecu i mlade, možda i njihove roditelje željeli podsjetiti na vrijednosti koje ono promiče?

  – Ova knjiga nije samo za djecu, već i za roditelje. Čak i sama djeca koja su knjigu čitala prije objave tvrdila su da je to knjiga i za roditelje i za učitelje, posebno zbog Merlina koji je tu kao primjer idealnog učitelja, odnosno primjer prave, zrele odrasle osobe koja svojim životom, mudrošću, te prianjanjem uz one univerzalne principe istine, ispravnosti, mira i ljubavi svjedoči kako izgleda život kada ga živimo u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima. 

 Je li teško danas biti vitez, posebno mladim ljudima koji su sa svih strana bombardirani nekim drugim vrijednostima i idealima?

  – Mislim da je u svim vremenima bilo jednako teško biti dovoljno hrabar i usuditi se živjeti u skladu s onim što nam naša nutrina govori. Danas je možda još teže, jer se univerzalne vrijednosti o kojima govorim guraju pod tepih, posebno u zadnjih desetak, petnaest godina, a mlade se uvjerava da su poželjnije vrijednosti neke druge – slava, ljepota, novac. Sve ono što nas čini ljudskim bićima, poput dobrote, istine i plemenitosti više možda toliko nije u fokusu, koliko je bilo kroz tradicionalni odgoj u prijašnjim vremenima. 
 

U korak s vremenom

Dio kritike kaže da ste se publici uspjeli obratiti na izuzetno uspio način, ne samo odabirom teme, već i jezikom koji je mladima vrlo blizak. Koliko je to za pisca zahtjevna zadaća?

  – Mladi sami ističu da im se jako sviđa jezik, kao i to što je knjiga duhovita. Drago mi je da sam na taj način uspio doći do njih. Riječ je zapravo o filozofskoj knjizi, ali sam namjerno posegnuo za takvim jezikom i situacijama koje će njima biti bliske. Tako Merlin na najbolji način može prenijeti poruku kako koračati kroz život na način viteza. 

 Iskustvo učitelja i urednika Modre laste sigurno vam je olakšalo posao?

  – Definitivno. Djeca i mladi su toliko pametni, radoznali i iskreni u traženju onog dubljeg smisla u životu da to nas odrasle uvijek iznova oplemenjuje, iznenađuje i oduševljava te potvrđuje da je rad s mladima i ulaganje u njih doista najvažnije što čovjek može učiniti u sadašnjosti i zalog za bolju budućnost. 

 Mlade osim duhovno treba znati pratiti i tehnologijom, koja je sve bitniji dio svakodnevnog života. U tome ste i vi i Modra lasta prilično uspješni. 

  – U obraćanju toj publici moraju se pratiti trendovi i držati korak s vremenom, a to čini i Modra lasta koja je grafički iznimno moderno uređena, prisutna je na društvenim mrežama, članci idu za tim da djeci budu primamljivi, ali opet, ona glavna poruka Modre laste se ne mijenja – odgoj i obrazovanje kroz jednu, rekao bih, pametnu zabavu i dalje je misao vodilja. 

 Jeste li zadovoljni reakcijama publike na »Povratak vitezova« i jeste li zapravo očekivali da će one biti ovako pozitivne? 

  – Prije objavljivanja knjigu sam dao na čitanje učenicima od šestog razreda osnovne škole do kraja srednje škole, ukupno njih dvadesetak, od kojih je sedamnaest bilo oduševljeno »Povratkom vitezova«. Sretan sam, jer glavna ideja je bila napisati knjigu koja će mlade potaknuti da budu bolji ljudi te da više razmišljaju i o sebi i o drugima. Da žive ono što nam naša nutrina govori – da budemo odvažni, da budemo svoji. I da pritom razotkriju sve potencijale koje nose u sebi i zahvaljujući kojima će u životu moći ostvariti ispunjen i kvalitetan život, ispunjen višim smislom. 

 To je zapravo i poruka knjige? 

  – Da, poruka je da se u svakome od nas krije vitez i svi smo pozvani biti vitezovi, poput Artura. Jedino što trebamo je skupiti hrabrosti da to i postanemo. A u konačnici viši princip je da ostvarimo i Merlina, učitelja, da dođemo do mudrosti i univerzalne ljubavi koja je tako snažna da se prema svakom čovjeku možemo ponašati u skladu sa zlatnim pravilom koje su prepoznali svi mudraci svijeta – vidi i voli u bližnjem samog sebe. 

 Legenda društva

Kolege iz redakcije rekli su mi da se ne vraćam bez odgovora na pitanje svih pitanja kad je riječ o Modroj lasti – tko je Lastan?

  – To je oduvijek bila najstrože čuvana tajna Modre laste. Mnogi novinari i TV ekipe dolazili su u redakciju i postavljali isto pitanje, ali nažalost, odgovor vam ne smijem dati. Lastan je legenda novinarstva i Modre laste, već je s generacijama postao i jedna od značajnijih legendi cijelog našeg društva. 

 Znači, iako je čak je i ekipi popularnog TV showa o automobilima »Top Gear« procurio podatak o tome tko je njihov maskirani vozač Stig, Lastan i dalje ostaje u strogoj tajnosti?

  – Tako je. A tako će i ostati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.