Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Važnost odmora

S djecom na put samo uz dobre pripreme: Godišnji odmor dragocjen za obiteljske odnose

S djecom na put samo uz dobre pripreme: Godišnji odmor dragocjen za obiteljske odnose
S djecom na put samo uz dobre pripreme: Godišnji odmor dragocjen za obiteljske odnose
Autor:
Objavljeno: 15. kolovoz 2016. u 13:38 2016-08-15T13:38:00+02:00

Ispravan automobil, odmoran vozač, sigurno smještena djeca, češći odmori tijekom vožnje,  te nužni lijekovi važan su dio priprema za užitak odmaranja

Godišnji odmor, kao i tjedni i dnevni, vrlo je važan za zdravlje. Rad je stvorio čovjeka, ali odmor mu pomaže da preživi! Godišnji odmor prevenira stres, napetost i povoljno djeluje na tjelesno, socijalno i duševno zdravlje. Sindrom profesionalnog sagorijevanja, koji predstavlja rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila, prevenira se, među ostalim, i godišnjim odmorom. Nakon njega radnici su zdraviji i produktivniji, pa pametni poslodavci ne dozvoljavaju radnicima da ne iskoriste godišnji odmor. Na koncu to je i pravo svakog radnika, zajamčeno Zakonom o radu. Zakonodavac nije uzaludno definirao prava i obveze radnika i pravo na dnevni, tjedni i godišnji odmor mora se poštovati.

Roditelji se trebaju odmoriti od posla, a djeca od škole i vrtića! Škola (i vrtić!) djeci predstavljaju obavezu i ljetni odmor priprema ih na nove školske zadaće. Kao što djeci treba postavljati zadatke kojima uče i rješavanjem kojih sazrijevaju, tako im treba osigurati i miran odmor. Naravno da djeca odmor žele provesti s roditeljima, a više zajedničkog vremena i pažnje veliko su im veselje. Zbog toga je odmor prilika za vrijeme posvećeno sebi, obitelji, a pogotovo djeci, koja žude za roditeljskom pažnjom. To je prilika da ojačamo obiteljske veze i pokažemo djeci koliko su nam važna.

Stresno pakiranje

Pakiranje je često stresno. Najsigurnije je nekoliko dana prije polaska napraviti popis stvari koje trebamo, manja je vjerojatnost da ćemo zaboraviti dokumente i pitati se je li glačalo ostalo upaljeno. Spakirati bi se trebalo najkasnije dan prije dan prije puta i kako se odnose stvari u automobil staviti kvačice na svoj popis: dokumenti, kozmetika, lijekovi, odjeća, itd.

Prvo provjerite ispravnost automobila. Na put nemojte krenuti nakon napornog radnog dana. Umor je čest uzrok prometnih nesreća. Vozač mora biti odmoran i naspavan. Imate li pred sobom dugačak put, preporuka je stati i odspavati. Tijekom višesatne vožnje više puta treba stati, ne samo zbog toaleta ili obroka, već i zato da se protegnemo i razgibamo.

Ljeti treba paziti na hidraciju, redovito piti vodu, pogotovo djeca. Klima je dobra, ali ne smije se pretjerati, najbolje je temperaturu održavati 5-6 stupnjeva nižom od vanjske, ne više od toga. Također, treba paziti da klima ne puše direktno u glavu i oči, ni odraslima niti djeci.

Sigurnost djeteta u automobilu

Djeca u automobilu moraju biti pravilno smještena, u auto-sjedalici primjerenoj dobi, a veća djeca vezana pojasom. Svi putnici u automobilu moraju biti vezani.

Ako je dijete jako malo, većinu puta može i prespavati, ali bilo bi dobro što više poštovati djetetov uobičajeni ritam spavanja i hranjenja. Djeca u vožnji često su nemirna i uzbuđena, traže pažnju i zabavu. Ne zaboravite ponijeti djetetovu omiljenu igračku, kada mu dosadi zamijenite je drugom. Vožnja je dobra prilika i za razgovor ako dijete želi razgovarati, pa čak i pjesmu! Pjesma i glazba dobri su i za vozača, ali nikada nije poželjna igra koja bi mogla omesti vozača.
Bolest djeteta može pokvariti nekoliko dana godišnjeg odmora koji smo čekali mjesecima!

Iako ne možemo spriječiti sve bolesti, predostrožnost i dobra priprema dobro dođe. Ni odrasli ni djeca ne smiju na sunce od 10-17. To vrijeme iskoristite za dnevni odmor (mala djeca spavaju), ručak i boravak u hladu. Dječja koža puno je podložnija opeklinama, a one mogu biti jako bolne i pokvariti ostatak ljetovanja! Ako dijete inače uzima lijekove trebaju vam za sve dane ljetovanja, a uz te, treba uzeti i lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, alergija, opeklina i uboda insekata, nešto sterilnih gaza, dezinficijens za rane, flastere i toplomjer.

logo3

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.