"Naše nasilje i vaše nasilje"

U nedjelju bečka premijera predstave Olivera Frljića i “Zajca”

Kim Cuculić

Strah je najsigurniji preduvjet za mržnju – Dean Krivačić u prizoru predstave / Snimio D. ŠOKČEVIĆ/HNK Zajc

Strah je najsigurniji preduvjet za mržnju – Dean Krivačić u prizoru predstave / Snimio D. ŠOKČEVIĆ/HNK Zajc

Predstava se temelji na romanu »Estetika otpora« Petera Weissa, a premijeru će imati u nedjelju na Wiener Festwochenu – jednom od najprestižnijih i najvažnijih europskih kazališnih festivala



Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca odigrat će svoju posljednju ovosezonsku premijeru – predstavu »Naše nasilje i vaše nasilje« redatelja Olivera Frljića – u nedjelju, 29. svibnja, na Wiener Festwochenu – jednom od najprestižnijih i najvažnijih europskih kazališnih festivala. Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji nekoliko europskih kazališta i festivala, koju uz riječki HNK čine HAU Hebbel am Ufer iz Berlina kao inicijator projekta, zatim festival Wiener Festwochen iz Beča, Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, Kunstfest iz Weimara, Zürcher Theater Spektakel iz Züricha i sarajevski festival MESS, uz podršku German Federal Cultural Foundation– priopćilo je riječko kazalište.


Nakon bečke premijere predstava kreće na turneju po različitim europskim pozornicama. »Naše nasilje i vaše nasilje« igrat će tijekom ljeta i jeseni u Weimaru, Zürichu, Berlinu, Stockholmu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Bydgoszczu, a na pozornici riječkog »Zajca« premijerno će biti izvedena u studenome ove godine.


Inspirirana kultnim romanom Petera Weissa »Estetika otpora«, predstava »Naše nasilje i vaše nasilje« promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike.




– Dvadeseto stoljeće kao da je uporno radilo samo na jednom – na poticanju nacionalnih narcizama koji su jednu masu učili da je bolja od drugih, pritom namjerno zaboravljajući da je već sama isključivost oblik nasilja. Dvadeset i prvo stoljeće nastavilo nas je učiti istim lekcijama, samo ubrzanim ritmom, koristeći se nepogrešivim oružjem – strahom. Brižno građenu sliku snažne, sjajne Europe nepovratno nagriza rastuća paranoja od terorističkih napada i od svuda nam se šalje samo jedna poruka: »Nigdje više niste sigurni«. Strah je ipak najsigurniji preduvjet za mržnju – piše u najavi predstave.


U predstavi igraju članovi glumačkih ansambala riječkog »Zajca« i Slovenskog mladinskog gledališča: Nika Mišković, Jerko Marčić, Dean Krivačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef, uz gošću izvođačicu Barbaru Babačić. Dramaturg predstave je Marin Blažević, scenografiju potpisuje Igor Pauška, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja je Barbara Babačić.