Drugi krug za izbor

Rijeka okupila tim za pripremu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Nela Valerjev Ogurlić

Slaven Tolj i Ivan Šarar / Foto M. GRACIN

Slaven Tolj i Ivan Šarar / Foto M. GRACIN

Pod vodstvom pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, Rijeka EPK tim uključuje Slavena Tolja, ravnatelja MMSU Rijeka u svojstvu umjetničkog direktora, Irenu Kregar Šegota, savjetnicu za međunarodnu suradnju Odjela za kulturu Grada Rijeke kao izvršnu koordinatoricu projekta, Valerija Jurešića, pročelnika županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu kao županijskog koordinatora te kulturnu djelatnicu Tanju Kalčić kao koordinatoricu sektora nezavisne kulture



RIJEKA Rijeka, Dubrovnik, Pula i Osijek četiri su hrvatska grada koja su ušla u drugi krug kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. S obzirom da početkom veljače 2016. ovi gradovi moraju predati svoju poboljšanu prijavnu dokumentaciju, Rijeka je okupila tim koji će intenzivno raditi na pripremi kandidature do njezine završne faze i jačanju kvalitete prijavne dokumentacije, s posebnim naglaskom na razvoj strategije i programa.


Pod vodstvom pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, Rijeka EPK tim uključuje Slavena Tolja, ravnatelja MMSU Rijeka u svojstvu umjetničkog direktora, Irenu Kregar Šegota, savjetnicu za međunarodnu suradnju Odjela za kulturu Grada Rijeke kao izvršnu koordinatoricu projekta, Valerija Jurešića, pročelnika županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu kao županijskog koordinatora te kulturnu djelatnicu Tanju Kalčić kao koordinatoricu sektora nezavisne kulture. 


Riječkom timu pridružio se i Chris Torch kao programski direktor. Torch je osnivač Interculta, nezavisne jedinice za produkciju i podršku lokalnim i međunarodnim kulturnim aktivnostima u Stockholmu. Bio je dio tima koji je osigurao talijanskom gradu Matera titulu Europske prijestolnice kulture 2019. godine. Za Rijeku je vezan od 2005. putem projekata SEAS i CORNERS te je dobro upoznat s riječkom umjetničkom scenom s kojom je imao prilike surađivati. Također je sukreator programa cijeloživotnog učenja Unicult2020.




Okosnica drugog kruga riječke kandidature temelji se na razvoju strategije kulturnog programa, uključivanju lokalnih umjetnika i organizacija u koncepciju kandidature, razvijanju infrastrukturnih kapaciteta i promoviranju ekonomskog oporavka kroz kulturni turizam i kreativne industrije, navodi se u priopćenju iz Grada Rijeka.