Fotelje ili istina

Razočarana “najneuspješnijim proračunom za kulturu u povijesti Hrvatske” Šovagović Despot dala ostavku na mjesto predsjednice Odbora za kulturu HDZ-a

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK



 Glumica Anja Šovagović Despot dala je ostavku na mjesto predsjednice Odbora za kulturu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izrazivši svoje razočaranje “najneuspješnijim proračunom za kulturu u povijesti Hrvatske države”, te poručivši kako “dok se Politika tuče za fotelje, umjetnicima ostaje borba za istinom”.


 ”Zahvalila sam se na suradnji, no što se tiče moje borbe za boljitak hrvatske kulture, na to sam spremna uvijek, na način koji najbolje znam, a to je gluma”, kazala je Šovagović Despot u razgovoru za Hinu.


 ”Najvažnije u ovom trenutku jest očuvati integrativni kontinuitet hrvatske kulture, koji uključuje baštinu i suvremene prakse”, napomenula je glumica, istaknuvši da će se i dalje zalagati za ono do čega joj je najviše stalo, “a to je bogatstvo hrvatske umjetnosti i kreativnosti”.




 ”Na žalost pokazuje se kako politika (i jedna i druga i treća) nije u stanju uhvatiti korak s najpropulzivnijim segmentom društva i u tom smislu čak vidim i neku šansu jer dok se Politika tuče za fotelje i uzrokuje bolne podjele, umjetnicima ostaje borba za istinom”, poručila je.


 Šovagović Despot zahvalila se HDZ-u na suradnji nakon pisma koje je predsjednicima, tajnicima i članovima Odbora uputio politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak u kojemu im se zahvaljuje na dosadašnjem doprinosu uspjesima Hrvatske demokratske zajednice te poziva na modifikaciju uloge Odbora na način da oni preuzmu ulogu stručnih savjetodavnih tijela za HDZ-ove zastupnike u Saboru i ministre u Vladi RH, te njihove zamjenike i pomoćnike.


 Čuljak se u pismu osvrnuo na značajnu ulogu Odbora u ostvarenju niza uzastopnih pobjeda HDZ-a kroz praćenje i aktivno kritiziranje Kukuriku vlade tijekom protekle tri godine, pripremu novih zakonskih prijedloga iz svojih resora, izradu kataloga velikih infrastrukturnih projekata HDZ-a, te sudjelovanje u izradi stranačkih izbornih dokumenata.


 Čestitao je svim članovima Odbora “koji su preuzeli zahtjevne i odgovorne funkcije ministara, zamjenika i pomoćnika ministara”, te im zaželio uspješan rad, a predsjednike Odbora pozvao je na sazivanje sjednica Odbora na koje će pozvati ministre, zamjenike i pomoćnike ministara po resorima, te saborske zastupnike, u cilju zajedničkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada.


 Šovagović Despot na to je reagirala pismom u kojemu se zahvalila Čuljku na “konstruktivnoj i plodonosnoj suradnji tijekom protekle tri godine” u kojima je, kao predsjednica Odbora za kulturu HDZ-a, “svojim maksimalno predanim, a volonterskim radom, zajedno s kolegama članovima Odbora, doprinijela HDZ-ovu besprijekornom nizu uzastopnih pobjeda na razno raznim izborima”.


 ”Danas kada je Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija zajedno s MOST-om preuzela odgovornost za upravljanje Republikom Hrvatskom, smatram nepotrebnim modificirati ulogu Odbora na način na koji vi to sugerirate”, napisala je Šovagović Despot u pismu.


 ”Odbori, naime, već imaju ulogu stručnih savjetodavnih tijela i oni su, držim, svoju ulogu savjetnika tako dobro odigrali da su ih u ‘premijernoj’ postavi brzopotezno, lako i jednostavno mogli zamijeniti neki novi glumci”, pojašnjava Šovagović Despot svoj stav.


 Pozvala je stoga Čuljka da “Vi pozovete Vaše ministre, zamjenike i pomoćnike ministara po resorima, kao i saborske zastupnike, u cilju Vašeg zajedničkog stranačkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada jer se čini, ovako sa strane gledajući, da ne uspijevate pronaći niti start, a nekmoli cilj u ovom iscrpljujućem maratonu političkog nesnalaženja”.


 ”Na samom kraju, nemam kome čestitati u Odboru za kulturu jer baš nitko od nas nije preuzeo zahtjevnu i odgovornu funkciju ministra, zamjenika i pomoćnika ministra, ali svakako svim svojim kolegama želim čestitati na sjajnim umjetničkim i stručnim karijerama koje ionako ne ovise o funkcijama”, ističe nadalje Šovagović Despot.


 Oni, nažalost, ovise o proračunu za kulturu čiji je udio za vrijeme vlade Kukuriku koalicije pao na ponižavajućih 0,49%, napominje.


 Kako je istaknula, prva točka programa koji je sastavljao njezin tim vrhunskih profesionalaca – potpisan od strane Tomislava Karamarka i uvršten u program Tihomira Oreškovića prezentiran Hrvatskom saboru – bila je povećanje proračuna za kulturu na jedan posto odmah, te na 1,5 posto tijekom naredne dvije godine mandata.


 ”U međuvremenu, proračunu za kulturu kao i proračunu za obrazovanje, znanost i sport Vlade Domoljubne koalicije i MOST-a oduzimaju se ozbiljni iznosi u odnosu na 2015. godinu. U ovom je trenutku proračun za kulturu manji od sramotnog proračuna Kukuriku koalicije na koji je pristala bivša ministrica Andrea Zlatar Violić”, upozorava Šovagović Despot, te poručuje: ”Vjerujem da i sami uviđate svu besmislenost savjetodavne uloge Odbora za kulturu HDZ-a jer ne postoji način kojim bih novom Ministru kulture savjetovala kako prikazati uspješnim najneuspješniji proračun za kulturu u povijesti Hrvatske države”.