Senzacionalno otkriće u Slavoniji

U središtu Vinkovaca pronađeno 50 komada antičkog srebrnog posuđa: blago veće od Seusovog

Maja Hrgović

Uzelac je najavio da će posuđe biti prevezeno u Zagreb, gdje će biti podvrgnuto pomnim restauratorskim i konzervatorskim zahvatima, i da će nakon toga svoj trajni dom pronaći u gradu u kojemu je pronađen



ZAGREB Izuzetno vrijedno arheološko blago iz četvrtog stoljeća pronađeno je u petak u Vinkovcima za vrijeme restauratorsko-arheoloških radova u centru grada. Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture, uzbuđeno je tu vijest  podijelio s novinarima, rekavši da je posrijedi čak pedeset primjeraka luksuznog srebrnog posuđa, od kojih je jedan dio i pozlaćen. Zdjele, plitice, tanjuri, pladnjevi, vrčevi, čaše i žlice zajedno teže više od trideset kilograma, a neke od njih urešene su životinjskim motivima, ljudskim likovima i prikazima arhitekture. 


Na slučajno otkrivenom lokalitetu, u jednoj ostavi nadomak vinkovačke Name u Dugoj ulici 26, pronađeno je pedeset takvih predmeta. Na nekima je ugravirano i ime njihova autora, Antonija Akvile, a svi se zasad čuvaju »u trezoru koji se nalazi unutar zgrade koja je pod alarmom«. S policijom je dogovoren i stalni nadzor te zgrade, Gradskog muzeja Vinkovci, radi dodatnog osiguranja.



– Ovaj vrijedni nalaz rezultat je sustavnog arheološkog istraživanja antičkih Cibala. Sva kopanja u Vinkovcima, svi građevinski radovi, provode se pod prismotrom arheologa, rekao je Uzelac, napomenuvši da se u tim istraživanjima angažiraju i privatne tvrtke. U ovom je slučaju radove u blizini Name provodila zagrebačka tvrtka Geoarheo pod vodstvom arheologa Šime Vrkića iz Šibenika.Detalji o ovome nalazištu, koje brojem predmeta nadmašuje Seusovo blago (slavni komplet od 14 srebrnih posuda iz razdoblja kasne antike na kojima je kao vlasnik upisan izvjesni Seus), bit će iznijeti na konferenciji za novinare koju Ministarstvo kulture priređuje u četvrtak u Vinkovcima.




Uzelac je najavio da će posuđe biti prevezeno u Zagreb, gdje će biti podvrgnuto pomnim restauratorskim i konzervatorskim zahvatima, i da će nakon toga svoj trajni dom pronaći u gradu u kojemu je pronađen.


Iako još nema čvrstog uporišta za pokušaj određivanja vrijednosti ovog cibalijskog blaga, zanimljivo je uspostaviti neke paralele sa Seusovim kompletom posuđa. Obje skupine predmeta datiraju iz četvrtog stoljeća poslije Krista, i u oba se slučaja radi o srebrnom posuđu Rimskog carstva. S fotografije svježe otkopanog nalazišta u Vinkovcima teško je razabrati jesu li Akvilove zdjele i tanjuri bogatstvom ornamenata usporedivi s onim Seusovim, koji se smatraju najljepšim kompletom Rimskog carstva, ali ga nadmašuju brojem i težinom. Kad je 1990. godine vlasnik lord Northampton nakanio prodati to posuđe putem aukcijske kuće Sotheby, Seusovom blagu je vrijednost procijenjena na više od 40 milijuna funti (oko 360 milijuna kuna) mada se i tada govorilo da bi se mogla postići znatno viša cijena.