Odlazak velike glumice

U Sarajevu pokopana glumica Ines Fančović, legendarna Mare Mulica iz Velog mista

Hina

Ines Fančović u Sarajevo je stigla 1960. godine na poziv osnivača Kamernog teatra 55 Jurislava Korenića. Nakon brojnih zapaženih uloga u tom je kazalištu stekla i mirovinu. Iako u godinama i bolesna, Ines Fančović cijeli je rat provela u opkoljenom Sarajevu



Na sarajevskom groblju »Bare« u utorak je pokopana glumica Ines Fančović, kazališna, filmska i televizijska glumica koja je u nedjelju umrla u 86. godini.


Brojni prijatelji, suradnici i štovatelji okupili su se na komemoraciji i posljednjem ispraćaju Ines Fančović koja je, iako rođena Šibenčanka, najveći dio svog života i karijere provela u Sarajevu, u kojemu je živjela od 1960. godine.


Zlatko Topčić, ravnatelj Kamernog teatra ’55, kazališne kuće u kojoj je Fančović bila profesionano angažirana i iz koje je još 1981. godine otišla u mirovinu, na komemoraciji je kazao kako za takve umjetnike nikada nema niti će biti prave mirovine.




»I u godinama duboke zrelosti ona je radila sa strašću pravog naturščika i nekoga tko je znao da se uvijek iznova sanja isti san«, kazao je Topčić.


Podsjetio je pritom na brojne uloge koje je Fančović ostvarila tijekom svoje bogate umjetničke karijere, od one u Brechtovoj »Majci hrabrost«, prvoj predstavi što ju je odigrala pred sarajevskom publikom, pa do one »Phoenix je sagorio uzalud«, postavljene prije nepunih pet godina.


Postavši Sarajkom po osobnom izboru, Fančović je ostala vjernom i u najtežim godinama tome gradu koji joj je iskreno uzvratio naklonost, kazao je Topčić.


Ines Fančović u Sarajevo je stigla 1960. godine na poziv osnivača Kamernog teatra 55 Jurislava Korenića. Nakon brojnih zapaženih uloga u tom je kazalištu stekla i mirovinu. Iako u godinama i bolesna, Ines Fančović cijeli je rat provela u opkoljenom Sarajevu.


Uz brojne uloge u kazališnim predstavama, hrvatska publika posebno će je pamtiti po ulozi Mare Mulice u seriji »Velo misto« koja se upravo ponovno emitira na Hrvatskoj televiziji.