Slamnate skulpture

U Osijeku počeo Slama land art festival

Hina

Festival na kojemu će do 15. srpnja 25 umjetnika iz Hrvatske, Mađarske, BiH, Srbije i Austrije oblikovati skulpture od slame ove se godine prvi put održava u Osijeku



OSIJEK U Osijeku je danas počeo sedmi Slama land art festival na kojemu će do 15. srpnja 25 umjetnika iz Hrvatske, Mađarske, BiH, Srbije i Austrije oblikovati skulpture od slame.


»Slamnati« festival dosad se održavao na baranjskim poljima, a ove se godine prvi put održava u Osijeku. Preseljenjem u osječki Perivoj kralja Tomislava festival slame postat će dostupniji velikom broju građana, rekao je organizator manifestacije akademski kipar Nikola Faller.


Riječ je o interaktivnom festivalu pa organizatori pozivaju građane da u sklopu radionica i sami sudjeluju u oblikovanju skulptura od slame.




Ovogodišnji festival posvećen je Feniksu koji će ovih dana biti izrađen u visini od deset metara, rekao je Faller dodavši da će zadnjega dana slamnata skulptura biti spaljena, čime će se simbolički pokazati da zajedno želimo krenuti novim, boljim putem života, koji podrazumijeva toleranciju i istinske vrednote.


Kao posebna zanimljivost festivala najavljena je izrada slamnatih vjenčića koji će biti okićeni prirodnim ukrasima i koji će 14. srpnja navečer biti pušteni s upaljenim lučicama niz Dravu. »Taj smo stari slavenski običaj nazvali Darovi vodi jer želimo potaknuti sve sudionike, građane, posebno djecu koji će sudjelovati u izradi vjenčića i puštanja niz rijeku da dožive veličanstvenost vode i shvate važnost njezina očuvanja za budućnost«, dodao je Faller.


Na Slama land art festivalu bit će i niz popratnih sadržaja, glazbenih i plesnih, a zadnjeg dana, 15. srpnja bit će organiziran sajam ekoloških proizvoda i rukotvorina.


Faller je s još nekoliko umjetnika prošle zime u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi izgradio »snježni grad« od mnogobrojnih snježnih skulptura.