Akademija

ŠTO DALJE? Šerbedžijin studij “Gluma i mediji” ostaje bez – Šerbedžije i Lenke Udovički

Kim Cuculić

Foto Grgo JElavić / PIXSELL

Foto Grgo JElavić / PIXSELL

Vezano uz suradnju APURI-ja i »Zajca« nameće se pitanje što će biti sa studijem Gluma i mediji te s njegovim profesorima Radom Šerbedžijom i Lenkom Udovički. Lenka Udovički potvrdila nam je da je dala otkaz na studiju Gluma i mediji, ali rekla nam je i da je otvorena mogućnost vanjske suradnje



Sredinom proteklog tjedna u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisan je ugovor o suradnji između Sveučilišta u Rijeci, Akademije primijenjenih umjetnosti i HNK-a Ivana pl. Zajca. Ugovor su potpisali rektorica Snježana Prijić-Samaržija, dekanica APURI-ja Letricija Linardić i intendant riječkog HNK-a Marin Blažević. Ovim ugovorom formalizirana je već postojeća suradnja s HNK-om Ivana pl. Zajca, što je preduvjet da Kazalište postane stručnom i nastavnom bazom Sveučilišta u Rijeci. Ovim povodom Marin Blažević ističe da je riječ o jednoj od najznačajnijih suradnji umjetničko-kulturne produkcije u Rijeci u posljednje vrijeme, što je jedinstveni primjer u Hrvatskoj i ne tako čest u svijetu. U sklopu te suradnje studenti će moći praktični dio nastave obavljati kroz rad ili sudjelovanje u radu na projektima riječkog Kazališta.


S druge strane, Kazalište dobiva priliku za sudjelovanjem u nastavnim procesima pri Sveučilištu u raznim studijskim programima.


– Idealna je prilika preko ove suradnje da Kazalište među studentima prepozna moguće suradnike, a možda i svoje buduće zaposlenike – kaže intendant Blažević, najavivši da Kazalište planira u sljedećoj kazališnoj sezoni realizaciju triju umjetnička projekta, koje ističe i kao priliku za mentoriranu nastavu i uključenje studenata u proces njihova nastanka – od kostimografije, scenografije, glume, glazbe…




– HNK Ivana pl. Zajca druga je najveća umjetnička, kazališna institucija u produkcijskom smislu u zemlji, a aktualna suradnja sa Sveučilištem u Rijeci prije svega je važna zato što Kazalištu, kao umjetničkoj instituciji, nedostaje specifična vertikala – upravo rad s najmlađim generacijama publike, odnosno sugrađanima koji pokazuju interes za kazališnu umjetnost. Stoga je HNK Ivana pl. Zajca inicirao i program »Kamov« s ciljem okupljanja djece školske dobi – ističe Blažević.


Mentorirana nastava 


Dekanica APURI-ja Letricija Linardić smatra da je formalizacija suradnje s riječkim HNK-om očekivani razvoj koji se u Rijeci morao dogoditi.


– Suradnjom s Kazalištem studenti svih studijskih programa Akademije, od slikarstva, kiparstva, glume do ostalih umjetničkih pravaca, moći će sudjelovati u programima i stjecati neophodnu stručnu praksu. U umjetnosti nema puno prilike za praksom, pa nam je dragocjena svaka suradnja s institucijama – kaže Linardić.


Na naše pitanje prema kojim nastavnim planovima i programima će se realizirati nastava i kako će se osigurati potrebni nastavnički kadrovi, Letricija Linardić odgovara da je povezivanje Akademije primijenjenih umjetnosti i HNK-a Ivana pl. Zajca idealna prilika kazališnom kadru za sudjelovanje u visokoškolskoj edukaciji, a i otvara mogućnost prepoznavanja potencijalnih budućih zaposlenika Kazališta.


– S druge strane, omogućit će studentima, osim kontakata s profesionalcima, izuzetno važnu mentoriranu nastavu u praksi, pri čemu će studenti dobiti priliku sudjelovati u svim segmentima kazališne produkcije; od kazališnog dekora (kostima, scenografije, tehničke podrške) do konkretnih suradnji na predstavama i u različitim projektima.


U tom smislu priliku za uključivanje u praktičan rad u Kazalištu dobit će studenti svih studijskih programa Akademije, od slikarstva i kiparstva pa do glume i ostalih umjetničkih pravaca. Nedvojbeno će suradnja rezultirati razvijanjem novih studijskih programa, povećanjem kvalitete nastave, a i povećanjem upisnih kvota i broja studenata na Akademiji. Suradnja započinje odmah te je već najavljen prvi sastanak s intendantom Kazališta. U pogledu izvođenja nastave na Akademiji, ona se propisno izvodi prema akreditiranim preddiplomskim i diplomskim studijskim programima, u skladu s kojima osigurava nastavni kadar koji je izabran u određena nastavna i umjetničko-nastavna zvanja. Budući razvoj nastavnog kadra za rad sa studentima, prvenstveno za studij »Gluma i mediji«, vidimo upravo u ansamblu riječkog HNK-a.


Idejni začetnici 


Trenutno na Akademiji imamo upisane dvije generacije studenata glume – diplomante koji ove akademske godine završavaju studij i one koji završavaju preddiplomski studij. Ove godine ćemo upisati i novu generaciju studenata na preddiplomski studij za koji su prijave u tijeku. Upisi i razredbeni postupak za diplomske studije su tek u pripremi i bit će, kao i svake godine, krajem rujna – osvrnula se Linardić.


Vezano uz suradnju APURI-ja i »Zajca« nameće se pitanje što će biti sa studijem »Gluma i mediji« te s njegovim profesorima Radom Šerbedžijom i Lenkom Udovički. Kako podsjeća Letricija Linardić, umirovljeni profesor Rade Šerbedžija i Lenka Udovički idejni su začetnici studija glume na riječkom Sveučilištu te izvode nastavu od samih početaka.


– Studenti su jako zadovoljni radom Rade Šerbedžije, glumca izuzetno bogate umjetničke karijere koji je i dalje u umjetničkom smislu vrlo aktivan, a trenutno je od početka godine angažiran na snimanju u SAD-u na jednom projektu. Njihov angažman na Akademiji ovisi o njihovim planovima i mogućnostima, a na Akademiji svaki angažman vrhunskih kvalitetnih umjetnika potreban je i moguć, da bi se osigurali uvjeti za kontinuirano i stalno izvođenje nastave. Vjerujemo da će Akademija i kroz suradnju s riječkim Kazalištem nastaviti sa širenjem svojih studijskih programa, jačanjem postojećih i osiguravanjem uvjeta za povećanjem broja studenata – kaže Linardić.


Lenka Udovički potvrdila nam je da je dala otkaz na studiju »Gluma i mediji«, ali rekla nam je i da je otvorena mogućnost vanjske suradnje. Stupili smo u kontakt i s nekim od studenata »Glume i medija«, koji kažu da su u ovom trenutku slabo informirani o povezivanju Akademije i HNK-a Ivana pl. Zajca. U listopadu prošle godine, u okviru festivala »Mladi glumci gradu Rijeci«, studenti diplomskog i preddiplomskog studija Gluma i mediji predstavili su nizom predstava presjek svoga rada i rezultate koje su postigli. Tada su studenti istaknuli da je cilj ove manifestacije upoznavanje javnosti s kreativnom djelatnošću studija, osvještavanje nadležnih institucija po pitanju potrebe za adekvatnim prostornim rješenjima u svrhu rada i funkcioniranja studija Gluma i mediji, a sve kao dio šire studentske inicijative za pokretanjem Akademskog teatra kao nove multidisciplinarne platforme za izvedbenu i primijenjenu umjetnost u Rijeci.


Aktivni studenti 


Uzimajući u obzir riječku titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, studenti su poručili da ovim festivalom žele obogatiti kulturnu ponudu grada Rijeke te pozvati širu javnost na preispitivanje položaja tek diplomiranih mladih umjetnika i uopće izvedbenih umjetnosti u Rijeci. Na primjeru gotovo gerilskog pokretanja scene Exportdrva željeli su revitalizirati ovaj napušteni industrijski prostor i pozvati javnost da zajedno s njima izmašta jedan mogući teatar. Osim Exportdrva, festival se odvijao i u Filodrammatici, HKD-u na Sušaku, Dnevnom boravku i u Antikvarijatu Ex libris. Tada su prikazane predstave »Bert Cabaret«, kojom su studenti uspješno nastupili i na međunarodnom festivalu suvremene umjetnosti Mesto žensk u Ljubljani. Na programu su bile i nagrađivane predstave »Zorom, kad je sasvim tiho« i »Dobri čovjek iz Sečuana«. Mlade riječke dramske umjetnice Mirta Polanović i Alisa Debelić na Međunarodnom kazališnom festivalu Malta osvojile su nagrade za predstavu »Zorom, kad je sasvim tiho«, dok je »Dobri čovjek iz Sečuana« nagrađen s čak tri nagrade na Festivalu internacionalnog studentskog teatra FIST 13 u organizaciji beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.


Studenti su sa svojim predstavama sudjelovali i u programu Kazališta Ulysses, na FEN-u, na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, a neki od njih već su glumili i na filmu. Ove kazališne sezone, u sklopu programa Riječko kazalište mladih »Kamov«, sudjelovali su i u predstavi »Naš odgoj« Hrvatske drame riječkog HNK-a. Riječ je o uspješnim projektima za koje postoji interes publike. Unatoč svemu tome, studij Gluma i mediji nakon sedam godina rada suočio se s velikim problemima. U srpnju prošle godine pisali smo o tome da je zbog neadekvatnih uvjeta obustavljen upis treće generacije studenata Glume i medija. Kao razlog obustave upisa navedeni su neadekvatni prostorni uvjeti u postojećoj zgradi Akademije, koji su i dosad predstavljali problem. U novonastaloj situaciji, dogovorom o suradnji između APURI-ja i HNK-a Ivana pl. Zajca, ti bi problemi, nadamo se, konačno mogli biti riješeni.