Umro u snu

Preminuo znameniti crtač stripova Albert Uderzo: Najpoznatiji je kao tvorac Asterixa

Hina



Albert Aderzo, francuski crtač stripova i, zajedno s kolegom i prijateljem Reneom Goscinnyjem autor »Asterixa«, jednog od najprodavanijih stripova na svijetu, umro je u dobi od 92 godine, izvijestila je u utorak njegova obitelj.


»Albert Uderzo umro je u snu u svojemu domu u Neuillyju od srčanog udara koji nije povezan s koronavirusom. Već nekoliko tjedana osjećao se jako iscrpljeno i umorno«, rekao je njegov zet Bernard de Choisy za AFP.


Vijest o njegovoj smrti potvrdili su i Aymar du Chatenet, predsjednik Instituta Rene Goscinny te njegov bivši izdavač Dargaud.




Od nastanka prvog stripa prije gotovo 60 godina albumi s avanturama maloga brkatog ratnika Asterixa, koji se u Galiji bori protiv Rimljana prodani su u 380 milijuna primjeraka na 111 jezika. Istodobno je lik Asterixa postao simbol moderne Francuske te dobra roba na tržištu. Korišten je u filmovima, crtićima, zabavnim parkovima, igračkama, u video igricama…


Ovaj skromni čovjek i crtač stripova sa svojim je prijateljem Goscinnyjem, koji je umro 1977, stvorio lik poznat svim Francuzima, ali i žiteljima cijelog svijeta. Nakon njegova umirovljenja posljednje albume s avanturama Asterixa i njegova prijatelja Obelixa stvarali su ostali umjetnici, koji su ostali vjerni njegovu stilu i umjetničkom izričaju.


Isprva je Goscinny pisao scenarij, a Uderzo ilustrirao Asterixa i njegova vjernog ‘kompanjona’ Obelixa s kojim je konstantno upadao u rasprave, junačka spašavanja i romantične avanture. Vjerno ih prati pas Idefix, jedini poznati ekološki osviješten pas, koji tužno zavija kad se ruši neko drvo.


»Asterix« je uz »Tintina« i »Spiroua« označio novu epohu u povijesti stripa jer je pokazao da i stripovi mogu dosegnuti naklade od više stotina milijuna primjeraka.