Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
22. veljače 2020.
Izložba i predavanja

Počelo 15. izdanje manifestacije "Moje, tvoje, naše", tema je Jadransko more i priobalje

Detalj s izložbe Sevšeka i Gamulina
Detalj s izložbe Sevšeka i Gamulina
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2020. u 8:04 2020-02-14T08:04:20+01:00

RIJEKA Petnaesto izdanje manifestacije "Moje, tvoje, naše" počelo je u četvrtak u galeriji Filodrammatice u Rijeci, otvaranjem izložbe "Tvoj, moj, naš Jadran".

Manifestacija "Moje, tvoje, naše" okuplja na izložbi i predavanjima te razgovorima stručnjake i umjetnike koji se bave aktualnim i budućim problemima Jadranskog mora i priobalja.

Na izložbi "Tvoj, moj, naš" Jadran" radom "Jadranska magistrala" predstavljaju se arhitekt Anton Sevšek i dizajner Damir Gamulin. Oni su istraživali Jadransku magistralu na različite načine. Skupili su novinske tekstove iz doba njezine gradnje te ih povezali prema lokacijama o kojima se pisalo s lokacijama na zemljopisnoj karti.

Također, pomoću internetskog servisa Google Street View su prikupili više desetaka fotografija područja s obje strane magistrale i postavili ih na staklenim pločama kao alternativu uobičajenoj zemljopisnoj predodžbi te prometnice.

Dizajneri Ivica Mitrović i Oleg Šuran su rekli da u svoja dva rada gaje "spekulativni pristup budućnosti, uz distopijski ton". Rad "Posljednji mediteranski skiper" govori o mogućoj prevlasti automatizacije jedrenja, pri čemu će skiperi postati suvišni, a u radu "Život nakon turizma" razmatraju opstanak najotpornijih biljnih i životinjskih vrsta, a to su jednostanične alge, vlasulje i salamurni račić. U laboratorijskim uvjetima proizvodili su te organizme te od vlasulja spremali jela, a na izložbi su predstavili dokumentaciju te akcije.

Manifestacija "Moje, tvoje, naše", završava 15. veljače, a u programu su još i predavanja Inge Tomić Koludrović, Mirka Petrića, Jelene Baste, Nevena Cukrova, Igora Ružića, MIrande Veljačić, Katerine Dude, Svena Marcelića i Dinka Peračića. Organizator je riječka udruga Drugo more.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.