Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
17. siječnja 2020.
Nestvarni gradovi

MAKE A MOVE Lab u Rijeci: Projekt namijenjen nezavisnim umjetnicima

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2019. u 10:41 2019-09-11T10:41:34+02:00

RIJEKA - U RiHubu jučer je službeno otvoren MAKE A MOVE Lab u Rijeci - »Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika«, koji je namijenjen izvaninstitucionalnim i nezavisnim kazališnim umjetnicima, te koji je dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Umjetnička direktorica Umjetničkog inkubatora MAKE A MOVE je Ivana Peranić, a projekt je namijenjen nezavisnim kazališnim umjetnicima usmjerenim na suvremene kazališne prakse i koji se održava u Rijeci od 10. do 19. rujna u organizaciji umjetničke organizacije Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA iz Rijeke. Projekt sufinancira Europska komisija u sklopu programa Kreativna Europa.

MAKE A MOVE je uvod u projekt »Nestvarni gradovi«, koji će se u 2020. godini održati kao dio programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture. Lab u Rijeci sastavljen je od dva modula, umjetničkog i poslovnog, kroz koje se prožima element razvoja publike.

Cijeli Lab će se razvijati pod mentorstvom međunarodnih eksperata u području poduzetništva u kulturi i u suradnji s međunarodnim i lokalnim umjetničkim suradnicima, a u njemu sudjeluju međunarodni, lokalni i regionalni umjetnici iz Austrije, Francuske, Hrvatske, Irske, Poljske, Portugala, Slovenije, Srbije i Španjolske.

Umjetnički i poslovni modul

Umjetnički modul će se usredotočiti na razmjenu različitih suvremenih izvedbenih praksi i pristupa u kontekstu kazališnih praksi na specifičnim lokacijama, dok će poslovni modul proširiti temu prikupljanja sredstava pokrenutu tijekom Laba u Galwayu.

Unutar poslovnog modula sudionici će raditi na procesu izrade učinkovitog i konkurentnog prijedloga za prikupljanje bespovratnih sredstava i suočavati se s financijskim i upravljačkim izazovima nakon uspješne prijave za potporu. Element razvoja publike bit će isprepleten u oba modula, baveći se odnosima između umjetnika i publike u kontekstu izvedbe na specifičnoj lokaciji.

Kroz moderirane razgovore sudionici će imati priliku podijeliti svoje viđenje o razumijevanju, pristupu i iskustvu publike u svojoj umjetničkoj praksi. Ovaj pristup na razvoj publike gleda kao na višestruku strategiju koja uključuje različite aspekte svakog rada u kulturi i/ili u organizaciji kao što su oglašavanje, promocija, razrada programa, edukacija i drugo.

Radovi u nastajanju

Tijekom Laba u Rijeci umjetnici će razvijati ideje u izvedbene radove koja će lokalna publika moći pogledati u utorak 17. rujna u obliku prezentacije radova u nastajanju u prodajnim izlozima robne kuće Varteks na Trgu Sv. Barbare, krovu trgovačkog centra Robne kuće RI, te u Teatru Fenice - Opera. Vodeći partner je Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, a partneri suorganizatori su Galway Theatre Festival (Galway), Institute of Arts Barcelona (Sitges), University of Arts Targu-Mures (Targu- Mures). 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.