8. Vukovarski filmski festival

Krema s važnih festivala

Sandra Sabovljev

Podunavska konkurencija donosi pregršt ponajboljih ovogodišnjih naslova dugog i kratkog metra te dokumentaraca koji dolaze s različitih festivala, uključujući Cannes, Berlin i Sundance



ZAGREB Na osmom Vukovarskom filmskom festivalu/ festivalu podunavskih zemalja što se održava od 25. do 30. kolovoza bit će prikazan 81 film. Ovogodišnji je VFF produžen s pet na šest dana, a filmovi će se gledati na sedam lokacija.


Osim Terase agencije za vodne putove i Perivoja dvorca Eltz, drevne Vukovarske ade, novotvorenog CineStara Vukovar, Dvorana 3 i kina Borovo naselje, VFF se ove godine širi i na Županju (Park muzeja) i Vinkovce (Centar znanja) – najavio je direktor festivala Igor Rakonić, vidno zadovoljan nikad bogatijim i atraktivnijim programom. 


   – Na VFF-u ove će se godine moći vidjeti krema naslova s najznačanijih filmskih festivala – istaknula je Ivana Perić, glasnogovornica festivala. Navela je da podunavska konkurencija donosi pregršt ponajboljih ovogodišnjih naslova dugog i kratkog metra te dokumentaraca.   

Jaki naslovi


– Od dugometražnih filmova iz konkurencije za nagrade izdvajaju se dva sjajna mađarska naslova – lanjski dobitnik »Kristalnog globusa« u Karlyovim Varyima »Bilježnica« Janosa Szasza, nastala prema čuvenom romanu »Velika bilježnica« Agote Kristof, te »Bijeli bog« Kornéla Mundruczoua. Posebno je zanimljivo da je on glavne uloge dao psima koji su ponijeli »Pseću palmu«, a film je dobitnik i nagrade programa »Un ceratin regard« canneskog festivala, navela je Perić te dodala da će se u Vukovaru moći i vidjeti talijansko-njemački naslov »Čuda« Alice Rohrwacher, vlasnice Velike nagrade žirija u Cannesu ove godine. 




   – Još jedan naslov na koji vrijedi obratiti punu pozornost nagrađen je u Berlinu 2014. – »Križni put« Dietricha Bruggemanna koji će otvoriti festival ima nagradu za scenarij te nagradu Ekumenskog žirija. 


   Hrvatske boje u konkurenciji brani novi film Kristijana Milića »Broj 55«, ovjenčan s čak osam pulskih »Zlatnih arena« – kazala je Perić, dodavši da će redatelji Janos Szasz, Dietrich Bruggemann i Kristijan Milić u Vukovaru predstaviti svoje filmove. 


   Iz dokumentarne konkurencije valja izdvojiti »Eugeniku« češkog redatelja Pavela Štingla koji oživljava pojam eugenike, odnosno ideje poboljšanja ljudske vrste genetskim inženjeringom koje diskriminira sve bolesne i »oštećene« koji nisu imali prilike roditi se potpuno zdravi, te film »Pod naponom« Austrijanca Huberta Canavala gdje on postavlja pitanje dokad ćemo se lakonski odnositi prema energiji i njenim izvorima kao i kako ćemo je nadomjestiti kada se izvori potroše. 


   Ističe se i sjajni hrvatski dokumentarac »Autofokus« Borisa Poljaka, koji je nagrađen u Karlovym Varyma, a govori o prolaznosti vremena i ljepoti koja se krije iza jednog nimalo uljepšanog turističkog momenta na brdašcu ispred crkvice kraj Nina, gdje je postavljena kamera kao nijemi sudionik vremena.


   Organizatori posebno ističu popratni program »Svijet« koji će prikazati film ruskog maestralnog redatelja Andreja Zvjaginceva »Levijatan«, oštru kritiku Putinovog režima, kao i razvikane filmske naslove poput »Čarolije na mjesečini« Woodyja Allena i »Davatelja« Philippa Noycea. U popratnom programu »Britanski fokus« prikazuju se, između ostalih, novi film Jonathana Glazera »Ispod kože« sa Scarlett Johansson u ulozi izvanzemaljske predatorice te film Richarda Ayodea »Dvojnik« o paralelnim univerzumima gdje neki antipodi vlastitih ličnosti skupljaju vrhnje »našeg« života. 



Članovi žirija ove su godine filmska kritičarka Branka Šomen, slovenska glumica Milena Zupančić i filmski povjesničar Daniel Rafaelić. Organizatori su Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.



  Prihod za Gunju


– Perjanica popratnog programa »Europo otvori se«, gdje prikazujemo filmove iz zemalja slabije audiovizualne produkcije, jest novi film braće Dardenne, belgijski naslov »Dva dana, jedna noć« u kojem sjajna Marion Cotillard tumači ženu kojoj je ostao vikend da spasi svoj posao – najavila je glasnogovornica. Bit će prikazana i retrospektiva Pedra Almodovara s njegovim recentnim naslovima kao i retrospektiva oskarovke Susanne Bier s njezina tri naslova. 


   – Cjelokupni ovogodišnji prihod od ulaznica darujemo za obnovu u poplavi uništenog Multimedijalnog centra Studio kreativnih ideja Gunja (SKIG) kako bi lokalni klinci nastavili sa svojim kreativnim radom – posebno je naglasio Rakonić, najavivši i bogat glazbeni program koji čine Diskobajagi, Vatra, Ban & Diktatori, Bambi Molesters, Darko Rundek & Cargo Trio te Papaya u Vukovaru.