Slatko i slano

Ideje 16 arhitektonskih timova: Kako aktivirati sav taj neiskorišteni prostor?

Kim Cuculić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Neke od ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kad Rijeka bude predstavljala Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti



RIJEKA U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u prostoru RiHuba otvorena je izložba »DeltaLab predstavlja ‘Slatko i slano’«. Izložba premijerno prezentira aktivnosti programskog pravca »Slatko i slano« te predstavlja arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke. Odabrane lokacije u zoni Rječine i dodira Rijeke s morem, na kojima su osmišljeni i iscrtani idejni prijedlozi, su Delta, Lungo Fiume, Mrtvi kanal, Školjić, zgrade bivših Ivexa i Exportdrva te čitav potez gata Molo longo.


Ugledni arhitekti pozvani su na sudjelovanje u projektu Rijeka 2020 – EPK da bi se bavili Rijekom kao gradom vječne mijene. Idejna rješenja predstavljena na izložbi zapravo su arhitektonska viđenja i zamišljeni koncepti aktiviranja, obnavljanja i djelovanja na tim lokacijama.


Ideje potpisuje 16 arhitektonskih timova, među kojima su i neka od najznačajnijih imena suvremene domaće arhitektonske scene (Nikola Bašić, 3LHD, Dinko Peračić, STUDIO UP). Među predstavljenim projektima poseban interes izazvali su multikonfesionalni paviljon »Ekumena« akademika Nikole Bašića, projekt zipline stanica od Trsata do Delte Tončija Čerine i Mije Roth Čerine, Delta Park studija 3LHD te čak tri projekta za kupališta: Kupalište Molo longo (Ana Boljar i Ida Križaj Leko), Bazen Delta (SKROZ) i Gradsko kupalište (Bevk Petrović arhitekti). Na izložbi su predstavljeni i radovi Damira Gamulina i Antuna Sevšeka, x3m, DeltaLaba i Dječje kuće, BIRO-a i drugih.




Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kad Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti. Realizacijom dijela ovih ideja pojedine bi lokacije u Rijeci već kroz dvije godine trebale postati nova mjesta susreta, aktivnosti i događanja.


Izložbu su otvorili voditelj programskog pravca »Slatko i slano«, riječki arhitekt Idis Turato, gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić te rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.


»Slatko i slano« jedan je od 7 programskih pravaca unutar projekta Rijeka 2020 – EPK, čije su aktivnosti orijentirane na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Riječ je o području koje prati tok Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano), otkud i naziv samog programskog pravca.