Obljetnica

Art-kino Croatia slavi 9. rođendan: Fešta uz glasni nijemi film, Gremline i Kvadrat

Doris Žiković

Arhiva NL

Arhiva NL

Neobičnim spojem glazbe i filma »Live Cinema Act: Tuvalu« Art-kino obilježava devet godina rada, a u proteklom se razdoblju ustrajno radilo na tome da postane živi punkt gradskog kulturnog i društvenog života, mjesto susreta, istraživanja i inspiracije koje publiku upoznaje s vrijednim filmom



RIJEKA U subotu u 19 sati Art-kino obilježava 9. rođendan uz jedinstvenu kinoavanturu koja spaja glazbu i film – »Live Cinema Act: Tuvalu« – čiji su autori dvoje riječkih glazbenih eksperimentatora Mr.Lee (Damir Martinović Mrle) i IvaneSky (Ivanka Mazurkijević). Riječ je o projektu koji predstavlja spoj projekcije filma »Tuvalu« redatelja Vieta Helmera, jednog od filmova koji se redovito ističe u izborima za najbolji suvremeni nijemi film, i glazbe koju potpisuju i izvode Mr.Lee i IvaneSky, uz sudjelovanje publike. Ovoga puta, umjesto pijanina, nijemi film pratimo suvremenom glazbom, a publika će biti u prilici i isprobati instrumente koje je Mrle osmislio posebno za ovu priliku – plastične boce.


MFF i Hull


Ovaj neobični glazbeno-filmski performans imao je premijeru na ovogodišnjem Motovunskom filmskom festivalu, a riječki je glazbeni dvojac projekt uspješno predstavio prošlog mjeseca i u britanskom gradu kulture 2017. godine, Hullu.Deveta obljetnica Art-kina prilika je da se podsjetimo da je u proteklom razdoblju ono ustrajno radilo na tome da postane živi punkt gradskog kulturnog i društvenog života, mjesto susreta, istraživanja i inspiracije koje publiku upoznaje s vrijednim filmom i razvija filmsku kulturu posebno kod djece i mladih. Dobro je i što kažu da im konstantno raste broj posjetitelja. Od večeras je na repertoaru »Kvadrat«, novi film švedskog genijalca Rubena Östlunda ovjenčan nagradama za najbolju europsku komediju, film i režiju, scenarij i glavnog glumca te ujedno i dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem Cannesu.Rođendanski program nastavlja se i u nedjelju u 18 sati, kada će se na repertoaru Art-kina naći kultni obiteljski božićni film »Gremlini«.

A što slijedi u ovoj vrlo agilnoj riječkoj ustanovi u kulturi predstavlja njena ravnateljica Slobodanka Mišković.


– Nastavit ćemo se truditi biti još bolji i zanimljiviji za našu publiku. 2018. će biti zanimljiva kinogodina! U njoj ćemo obilježiti devedeset godina od prve filmske projekcije u današnjem Art-kinu, kao i naš deseti rođendan. Kroz različite formate (filmove, izložbe, mini konferencije), pokušat ćemo ispitati međusobnu povezanost grada i kina u uvjerenju da kino nije puki prostor za prikazivanje filmova, već svojevrsni simbol grada te da su ova dva fenomena neraskidivo povezana.


Pažnja publici




Također, u suradnji s Bergmanovom fondacijom i nizom stranih filmskih instituta i kulturnih institucija obilježavamo i stotu obljetnicu rođenja Ingmara Bergmana. Filmski program pod nazivom Bergmanova godina započinjemo već u siječnju, a trajat će kroz čitavu godinu – navodi ravnateljica dodajući da će u siječnju predstaviti i ciklus suvremenog njemačkog filma u suradnji s Goethe institutom. Također će se povezati i s HNK-om Ivana pl. Zajca i novom predstavom Woyzeck, čija se premijera planira u siječnju, kao i projekcija Herzogovog istoimenog filma u Art-kinu uz tribinu pod nazivom Woyzeck u kazalištu i u kinu.


Nadalje, nastavljaju i s programom Kinokustos pa će krajem prosinca film birati Vedrana Rudan, u veljači Nina Violić, a u ožujku Zoran Prodanović Prlja. Riječ je o novom formatu u kojem se javna osoba, ne nužno iz područja kulture, poziva da na jednu večer bude čuvar filmske baštine i široj javnosti predstavi film za koji misli da je iznimno bitan.


Ukratko, zaključuje ravnateljica Mišković, Art-kino će se nastaviti razvijati kao programski profilirano, ugodno i lijepo mjesto na kojem se istražuje i uživa u filmu, a posebnu će pažnju posvetiti publici, posebno djeci i mladima u suradnji s kojima planiraju neke potpuno nove programske eksperimente.