Dvotjednik duguje tiskari

Opet u problemima: Kiosci ostaju bez »Zareza« jer nema novca za tisak

Davor Mandić

Naslovnica novog broja koji je na kioscima trebao osvanuti danas

Naslovnica novog broja koji je na kioscima trebao osvanuti danas

Novi broj je pripremljen, ali ne i otisnut – tiskara je odbila tiskati na dug koji se nagomilao, pa uredništvo danas u Zagrebu organizira javno čitanje novog neobjavljenog



RIJEKA Emotivni cirkularni e-mail Nataše Govedić, prvoborke i sadašnje zamjenice glavne urednice dvotjednika za društvena i kulturna zbivanja »Zareza«, dao je naslutiti da kiosci više neće ugledati ovu tiskovinu koja već dugo muku muči s financiranjem.


– U studenom se pokazalo da ni Gradski ured za kulturu, ni Ministarstvo kulture ne mogu na vrijeme ispuniti ugovorne obaveze o financiranju »Zareza«, a u slučaju Gradskog ureda za kulturu čak niti naći vremena za sastanak s predstavnicima redakcije oko potpunog izostanka financiranja za 2015. godinu. U međuvremenu je naš dug prema tiskari dosegao previsoki iznos. Odlučili smo da unatoč tome nastavljamo s govorenjem i pisanjem. Prijeći ćemo u fanzinovski oblik izdavanja i na javna čitanja svakog broja. Svjesni smo da je u mnogim epohama sudbina nezavisnih časopisa ovisila o naporu nekolicine da nastavi s radom, a »zarez« želi ostati suprotnost »točkama« – kaže Govedić.


Javno čitanje


Radi se o tome da Grad Zagreb još uvijek nije isplatio odobrenih 95.000 kuna za 2015. godinu, a tiskara je odbila tiskati na dug, koji se nagomilao. Zbog toga »Zarez« danas organizira javno čitanje novog, već pripremljenog, ali neotisnutog broja u zagrebačkoj MaMi u 14 sati. Broj će čitati Siniša Labrović, Marko Golub i Nataša Govedić, a potonja u mejlu poziva i ostale koji se žele pridružiti čitanju nekih budućih brojeva da se jave u redakciju.




Izvršni urednik »Zareza« Luka Ostojić ipak ne smatra situaciju tako dramatičnom, budući da imaju naznake da će Grad uskoro isplatiti ugovorena sredstva.


– Prije pola godine problem je bio s isplatom iz Ministarstva, no ove godine ono je isplatilo ugovorena sredstva (radi se o 550.000 kuna, op. a.). Ovaj put problem je Grad Zagreb, koji nam je odobrio sredstva za 2015., kojih nema, a već je studeni. Ali sad smo u dogovorima s njima da nam se to isplati pa bismo objavili ovaj broj – kaže Ostojić, svjestan da im objava treba i zbog poštivanja ugovorne obaveze.


Što se tiče fanzinovske proizvodnje, Ostojić napominje da se ne radi o nekoj radikalnoj promjeni koncepcije.


Plan b


– Ne idemo doslovno u fanzin, nego organiziramo javno čitanje da ne bismo izgubili kontinuitet, iako nećemo izaći na trafikama. Ideja je bila da isprintamo nekoliko primjeraka, ali za veći broj, čak i fanzina, nedostaje nam novaca – kaže Ostojić, napominjući da će nakon predstavljanja taj broj biti objavljen i na njihovoj mrežnoj stranici u PDF-formatu.


Kao glavni problem, a ujedno i najveću »Zarezovu« rashodovnu stavku, Ostojić spominje tisak. Kratkoročno im je zato imperativ isposlovati tiskanje ovoga broja, no dugoročno treba smisliti »plan b«. Jedno je ipak sigurno: nastavak rada.


– Nastavit ćemo mi raditi, no hoće li to biti u tiskanom izdanju ili na webu, moramo vidjeti. Na webu je dosta sasvim pristojnih kulturnih medija, a ovakvih tiskovina, koje izlaze redovitio svaka dva tjedna, baš i nema. Bila bi velika šteta kada bi se to promijenilo, ali tisak nam je uvjerljivo najveći rashod. Dok možemo računati na volonterstvo redakcije, ne možemo očekivati tisak na dobru volju – zaključuje Ostojić.


 Mač nad glavom


Veliki problemi za »Zarez« počeli su tužbom Državnog odvjetništva 1. travnja ove godine, u kojoj se od »Zareza« potražuje 1,2 milijuna kuna koje mu je Ministarstvo kulture dodijelilo u 2012. i 2013. godini, za mandata ministrice Andree Zlatar Violić. Bivšoj ministrici utvrđen je, naime, sukob interesa u vezi s činjenicom da nije prebacila upravljačka prava iz tvrtke »Druga strana«, koja izdaje »Zarez«, u vremenu u kojem je Ministarstvo kojem je bila na čelu dodjeljivalio potporu »Zarezu«. Uredništvo »Zareza« tvrdi da je to izraz čiste ministričine indolencije i da ne može biti riječi ni o kakvoj koristi, budući da je suvlasništvo u toj tvrtki samo suvlasništvo u dugovima. No DORH to tako nije vidio, pa je proces u tijeku.


Pitali smo Ostojića u kojoj je to fazi, obzirom da je tih 1,2 milijuna kuna »biti ili ne biti« pitanje. On kaže da im doista to visi kao mač nad glavom, ali i da ne može komentirati proces koji je u tijeku. No dodaje i da ne može puno komentirati jer se nakon prvog ročišta još uvijek ništa nije dogodilo.