Pažljivi čitatelji

Najveća zbirka stripova u Gradskoj knjižnici Zadar: Knjige se uništavaju, a stripovi se uvijek vraćaju neokrznuti

Ante Rogić

Snimio Zvonko KUCELIN

Snimio Zvonko KUCELIN

Onima koji čitaju stripove stalo je do njih, do toga da se očuvaju. Gotovo sve je očuvano, pa i najstariji primjerci, kaže Ante Kolanović iz Gradske knjižnice Zadar, ističući da knjižnica kupuje tvrde uveze



ZADAR Gradska knjižnica Zadar ima najveću zbirku stripova u Hrvatskoj, na jednome mjestu možete pronaći sve što vas zanima, od klasika kao što su Zagor, Tex, Mister No, Dylan Dog ili pak kultni Alan Ford, koji se u knjižnici može nabaviti od prvog broja. Osim navedenih tu su i drugi stripovi, novija izdanja.


– Osim klasika imamo visokokvalitetna izdanja Fibre, stripove najboljih stranih autora. Nabavljamo ih na stranim jezicima, a naručujemo ih izravno iz Amerike. Naime, postoje stripovi koji nisu ni prevedeni na hrvatski te ih naručujemo izravno od izdavača, kazao nam je Ante Kolanović iz Službe za odnose s javnošću Gradske knjižnice, napominjući da je najveći dio stripova na Odjelu za odrasle, a zbirku  vodi Darko Blažević. Zbirka nije tematski podijeljena, tako da se, primjerice, na Dječjem odjelu mogu pronaći klasici poput Zagora ili Alan Forda.


Jedan od najpopularnijih stripova je Spaghetti Brothers. Priča je to o talijanskoj obitelji. Prvorođeni, Amerigo, je gangster. Caterina, poznatija pod imenom Gipsy Boone, je slavna glumica. Blizanci Frank i Carmela su krenuli posve suprotnim stazama. Frank je župnik, a Carmela jadna kućanica (ili svi bar tako misle). Najmlađi, Tony, rođen na brodu, postao je policajac. Gangster i policajac, frivolna glumica i strogi svećenik, četiri različita i nespojiva života, i Carmela koja ih ima dva…




Tu je i francuski autor Manu Larcenet sa svojim djelima poput Povratak zemlji itd. Vrlo traženi su klasični stripovi uz koje se veže i jedna zanimljivost.


– To su stripovi poput Alan Forda ili Zagora, a po njima se vidi smjena generacija. Naime, njih uglavnom čitaju ljudi od 45 do 50 godina, ti stripovi ih vraćaju u mlađe dane. Mi kao knjižnica imamo gomilu knjiga, ali i gomilu stripova. Za razliku od knjiga koje se dosta uništavaju, korisnici stripova dosta paze na njih. Onima koji čitaju stripove stalo je do njih, do toga da se očuvaju. Gotovo sve je očuvano, pa i najstariji primjerci, kaže Kolanović, ističući da knjižnica kupuje tvrde uveze. Ipak, i knjige su u tvrdim uvezima pa na njima nastaju oštećenja.


Zbirka stripova je sve veća, tako da se u knjižnici već polagano suočavaju s problemom njenog smještaja. Stripove kupuju vlastitim sredstvima, a populacija koja čita stripove je šarolika.


– Stripove čitaju svi, od male djece do odraslih, dakle ne stoji ona da su stripovi za djecu. Dapače, postoje ljudi, i to velik broj njih, koji u knjižnicu dolaze samo radi stripova. Uglavnom su to muškarci, ali postoji i jedan dio žena, ljubiteljica stripova, zaključuje Kolanović.