Nagrade »Milovan Gavazzi«

Lidija Nikočević nagrađena za knjigu o zvončarima

Asja Perović, dr. med.

Lidija Nikočević / Foto HED

Lidija Nikočević / Foto HED



ZAGREB Hrvatsko etnološko društvo dodijelo je svoju godišnju nagradu »Milovan Gavazzi« za iznimna ostvarenja u etnološkoj i kulturnoantropološkoj struci u 2014. godini, u kategoriji znanstvenog i nastavnog rada, ravateljici Etnografskog muzeja u Pazinu  dr. sc. Lidiji Nikočević za knjigu »Zvončari i njihovi odjeci«, objavljenu lani u nakladi Kvarnera, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Etnografskog muzeja Istre.


– Nedvojbeno se radi o dosad najpotpunijoj studiji zvončara i suvremenih pokladnih običaja u Kastavštini. Dugotrajnost i iscrpnost autoričina istraživanja reflektira se i u istraživačkoj poziciji te metodama: teorijski pristup uspješno uključuje ne samo dinamiku pokladnih običaja, već i mijene etnoloških, kulturnoantropoloških i humanističkih paradigmi proteklih desetljeća – time se ostvaruju mnogostrukost i širina interpretacije – stoji u obrazloženju. 


Velika je vrijednost knjige i u podrobnom (pritom dijakronijskom) opisu tipova zvončarskih skupina, glavnih karakteristika opreme, zvona, maski i oglavlja, odjeće te rekvizita. Nikočević popisuje i opisuje zvončarske grupe u prostoru i vremenu, promatra njihove ophode i posebnosti. Tu su Rukavački, Zvonejski, Brežanski i Mučićevi zvončari, zati


m zvončari Vlahovog Brega i Korenskog, Frlanski zvončari pa Brgujski, Leprinački, Žejanski i Munski, Lipajski, Halubajski i Zametski zvončari, Grobnički dondolaši i Kukuljanski zvončari. Posebno treba istaknuti autoričin senzibilitet za pomno praćenje promjena u pokladnim običajima: za probne ophode i nove rute, za nastajanje i nestajanje zvončarskih grupa (poput Rubeških zvončara). Pred nama je mala zvončarska povijest u proteklih stotinjak godina –  navode se u obrazloženju riječi iz recenzije dr. sc. Ivana Lozice.


U kategoriji studentskog rada dobitnica je Iva Grubiša za istraživački rad »Turistička priča Bačkog Monoštora. Razvoj i problemi monoštorskog ruralnog turizma« koja tematizira to selo u Bačkoj, u Vojvodini, s većinskim hrvatskim stanovništvom Šokcima.