Sjeli u taksi i krenuli

Vozim ti priču: Kako je pet riječkih pisaca razgovore s taksistima pretočilo u kratke priče

Danijela Bauk

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Tko nije bio u Palachu, kratke video-uratke može pogledati na YouTubeu, a priče pročitati od petka na portalu Festivala



RIJEKA – Dobro, onda si jedan od rijetkih koji zna Rijeku po ulicama… Dio je to razgovora između riječke književnice Željke Horvat Čeč i taksista Filipa zabilježen kamerama Maše Drndić i Igora Paulića, a sve u sklopu projekta »Vozim ti priču« nastalog u suradnji Festivala europske kratke priče, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, odnosno programskog pravca Kuhinja, te Centra za kreativno pisanje. 


Kako to izgleda kad pet riječkih pisaca – Davor Mandić, Tea Tulić, Milan Zagorac, Željka Horvat Čeč i Dunja Matić – sjednu u taksi i vozeći se riječkim ulicama slušaju priče taksista i onda ih pretoče u kratke priče?


Zanimljivo i neobično, saznali smo na predstavljanju rezultata projekta u Palachu, a u nastavku prvog dana riječkog dijela programa FEKP-a.




Priče, neke više, a neķe manje, inspirirane vožnjom ili osobnim pričama petero taksista, s brojnom publikom, a neki su sjedili i na podu, podijelili su autori.


Doduše priče su čitali samo Davor Mandić, Željka Horvat Čeč i Milan Zagorac, dok je Tea Tulić svoju taksi priču pričala u kasnijem programu Festivala, a Dunja Matić je na rasporedu sutra.


Tko nije bio u Palachu, kratke video-uratke može pogledati na YouTubeu, a priče pročitati od petka na portalu Festivala.