Rijeka partner

Uskoro 14. FEKP: Stižu domaći pričaši i etablirani svjetski pisci

Maja Hrgović

Tema ambiciozno zamišljenog festivala je »Amerike«, a okupit će tijekom tjedan dana u Zagrebu, Rijeci i Velikoj Gorici više od 40 autora različitih žanrova, među kojima brojne nagrađivane pisce



ZAGREB » Rijeka postaje trajni partner Festivalu europske kratke priče – od ove godine Rijeka će u bijenalnom ritmu preuzimati ulogu grada domaćina ove živahne književne manifestacije.


   – A finale ove suradnje bit će, nadam se, u Rijeci kao europskoj prijestolnici kulture 2020. godine – rekao je jučer direktor festivala, književnik i urednik Roman Simić Bodrožić, predstavljajući program festivala na konferenciji za novinare u Booksi.


   Četrnaestu godinu zaredom FEKP će se održati od 31. svibnja do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a recept je, kao i dosad – pokušaj da se u dijalozima, tribinama i skupnim čitanjima spoji svjetska književna elita s ponajboljim domaćim kratkopričašima.


Opsesije Amerikom




Od stranih, najzanimljivije je ime Lionel Shriver – ta američka novinarka i spisateljica dobitnica je nagrade »Orange« i autorica romana »We need to talk about Kevin« prema kojem je snimljen istoimeni film redateljice Lynne Ramsay s Tildom Swinton u glavnoj ulozi, a nastupit će na otvorenju FEKP-a 31. svibnja na terasi Muzeja suvremene umjetnosti, zajedno s nagrađivanim hrvatsko-kanadskim književnikom Josipom Novakovichem te s novom zvijezdom meksičke književnosti Valeriom Luiselli.


   Tema festivala je »Amerike« – podijeljene, suprotstavljene i sjedinjene poviješću, jezicima, ideologijama i oceanima. Osim što je toj temi posvećen i netom okončan natječaj za najbolju kratku priču (na koji su stigla 184 teksta, a čiji će pobjednik biti proglašen na zatvaranju festivala), njome se bavi i događaj »Prekomorske priče« u kojem će 2. lipnja sudjelovati David Albahari, Josip Novakovich, Nikola Petković i Venko Andonovski u knjižnici Bogan Ogrizović; a na kojemu će biti govora o književnim opsesijama Amerikom – od Marqueza preko Borgesa do Salingera i Carvera.


   – Činilo nam se zanimljivo revidirati tu povijest fascinacije zapadom, vidjeti kako su priče koje su pristizale s one strane oceana mijenjale naše književnosti, vidjeti koje smo stereotipe prihvatili, a za koje je krajnje vrijeme da ih odbacimo – rekao je Roman Simić Bodrožić.


Tema migracije


Posebnu pozornost ovogodišnji festival poklanja temi migracije. O igri identiteta – književnim Ameroeuropljanima i Euroamerikancima – na festivalu će govoriti peruanski pisci trajno nastanjeni u Španjolskoj Santiago Roncagliolo, dobitnik nagrade »Alfaguara« za roman »Crveni travanj«, i »velemajstor kratke priče« Fernando Iwasaki.


   Čak 19 domaćih kratkopričaša nastupit će ove godine na FEKP-u. U programu »Caffe u dvorištu« nastupaju tako Ivana Rogar, Zrinka Pavlić, Sven Popović i Andrija Škare koji će govoriti o novoj hrvatskoj kratkoj priči. Kao pokušaj decentralizacije kulturnih zbivanja u Hrvatskoj, dio programa održavat će se, osim u Rijeci, gdje nastupaju Enver Krivac, Davor Mandić, Tea Tulić i Daša Drndić, još i u Velikoj Gorici i Samoboru.


   Od istaknutijih gostiju festivala tu je i Alberto Manguel, autor knjige »S Borgesom«, zatim meksički autor Alvaro Enrigue, proglašen jednim od najutjecajnijih autora koji stvaraju na španjolskom jeziku, argentinski pisac Leopold Brizuela, Austrijanac Xaver Bayer, nova nada irske književne scene Sara Baume te Venko Andonovski, jedan od najcjenjenijih makedonskih pisaca.