Hvalevrijedan potez

Upola niža najamnina spas za knjižare i antikvarijate

Doris Žiković

Navedenom mjerom umanjenja zakupnine obuhvaćeno je devet zakupnika knjižara V.B.Z., Školska knjiga, Superknjižara, Paleta art, Migotin, Kršćanska sadašnjost, Ilić Milan, Edit Rijeka i Amec Rijekatekstil – podzakupnik Znanje, te tri zakupnika antikvarijata Vučinić Tomo, Ex Libris i Lakatoš Perčić Ružica



RIJEKA Grad Rijeka je ponovno, kao i prije šest godina, knjižarama i antikvarijatima cijenu najma snizio za pedeset posto, a ta je pogodnost na snazi od 1. siječnja ove godine. Navedenom mjerom umanjenja zakupnine obuhvaćeno je devet zakupnika knjižara V.B.Z., Školska knjiga, Superknjižara, Paleta art, Migotin, Kršćanska sadašnjost, Ilić Milan, Edit Rijeka i Amec Rijekatekstil – podzakupnik Znanje, te tri zakupnika antikvarijata Vučinić Tomo, Ex Libris i Lakatoš Perčić Ružica.


Za razliku od drugih gradova u Hrvatskoj više je no očito da Rijeka ima sluha za knjigu i njezinu važnost jer je za održavanje i unapređenje kulturne razine nužno postojanje knjižara i antikvarijata, a njihov utjecaj nije mjerljiv isključivo novčanom isplativošću, što je potvrdio pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.


Presudna odluka


– Grad Rijeka sustavno pokušava zaštititi djelatnost knjižara i antikvarijata, tretirajući ih prvenstveno kao prostore kulture i dio gradskog kulturnog krajolika, a tek potom kao prostore poduzetništva. Rezultat toga je činjenica da u strogom centru grada imamo desetak živih prostora koji kreiraju vrlo cjelovitu nakladničku ponudu, ali i vrijedan umjetnički program, u čemu se najviše ističu oba antikvarijata Ex Libris i Mali neboder te VBZ i RiBook. Svijest o potrebi da se zaštiti nakladništvo i djelatnost knjižara u centru grada pojavila se još 2008. godine, početkom ekonomske krize, kada je početna cijena za tu djelatnost u središtu grada smanjena s 14,43 na 6,25 eura po četvornom metru, za sve nove licitacije.




Mislim da smo zajedno napravili jako dobru stvar kroz odluku koja se, kao što vidimo, nastavlja – kaže Šarar dodajući da se ta presudna podrška dogodila 1. srpnja 2012. godine, kada je na prijedlog Odjela za kulturu smanjen najam svim postojećim zakupcima za dodatnih 50 posto.


– Ta je odluka spriječila pomor knjižara kakav se dogodio u brojnim hrvatskim gradovima, time smo nedvojbeno dali jasan odgovor na pitanje želimo li knjižare u centru grada, zaključuje riječki ministar kulture posebno se zahvalivši svojim kolegama u Odjelu za gospodarenje imovinom i gradonačelniku Vojku Obersnelu što su podržali njihov prijedlog, kao i svim nakladnicima s kojima održavaju prilično živu komunikaciju.


Knjiga je kultura


Tomo Vučinić, vlasnik antikvarijata Mali neboder u Ciottinoj ulici, kazao nam je da je sniženje cijene najma bilo »nužna mjera kako bi preživjeli i kako bi uopće mogli raditi«. Prema njegovim riječima neosporno je da je knjiga posao, ali nikad samo biznis jer se ne mogu isključivo vrtjeti brojke prodanih primjeraka, nego mora biti svijesti da je knjiga i kultura.


– Prošlu godinu pored brojnih političkih i ekonomskih turbulencija, ponajviše je u domaćem knjižnom sektoru obilježila propast knjižarskog diva Algoritma APM-a. No da bi izdavaštvo i knjižarstvo mogli preživjeti, nužne su mjere poput 50 postotnog smanjenja cijene najma. Ta stavka nam omogućuje da radimo i za svaku je pohvalu takav potez Grada Rijeka – kazao nam je Vučinić, izražavajući nadu da će Grad tu mjeru učiniti trajnom, a ne je tek godišnje obnavljati, ostavljajući otvorenom mogućnost da je svake sljedeće godine obustavi.


A što znači to umanjenje za njegov antikvarijat najbolje pokazuje ušteda od 30 tisuća kuna koju će ostvariti na godišnjoj razini, što je za poslovanje s knjigama značajna svota. Onima koji imaju više četvornih metara poslovnog prostora taj iznos je i znatno viši.


Kriza knjige


A što se tiče poslovanja riječkih knjižara i antikvarijata, Školska knjiga i Ex libris imali su povećan ostvaren promet u 2017. godini u odnosu na 2015. i 2016. godinu i to od 2 do 14 posto. Ostali zakupnici zabilježili su pad ostvarenog prometa kroz promatrano razdoblje i to u rasponu od 5 do čak 80 posto, kažu u Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom.


Nadalje, Školska knjiga, Ilić Milan, Ex libris, Paleta art i Kršćanska sadašnjost uredno podmiruju tekuću zakupninu, dok dugovanje na ime zakupnine poslovnih prostora imaju V.B.Z. koji za zakupninu od kolovoza do prosinca 2017. duguje 139.085 kuna, Superknjižari se dug od lipnja do prosinca 2017. popeo na 98.807 kuna i Migotinu od listopada 2016. do prosinca 2017. na 36.417 kuna, s tim da su oni podnijeli zahtjev za obročnom otplatom dugovanja.


Ako se navedena mjera umanjenja zakupnine za 50 posto produži i u 2018. godini, na proračun Grada Rijeke odrazit će se kao umanjenje prihoda od zakupa poslovnih prostora u iznosu od gotovo 1.180.000 kuna. S obzirom na činjenicu da iako se ekonomska situacija u Hrvatskoj poboljšava te hrvatsko gospodarstvo, odnosno BDP, već osmo tromjesečje zaredom pokazuje tendenciju rasta, evidentno je da se situacija u nakladničko-knjižarskom sektoru nije znatno poboljšala u odnosu na prethodne godine čemu svjedoči i stečaj knjižarskog lanca Algoritam MK, zaključuju u Gradu Rijeka.