Puna kavana Bellevue

U Splitu održana promocija knjige o Miljenku Smoji

Mario Matana

Foto M. Matana

Foto M. Matana



SPLIT – Puna kavana Bellevue, jedno od omiljenih “štacija” legendarnog splitskog reportera i pisca, na dva sata postalo je prizorištem promocije knjige upravo o – Miljenku Smoji.


Jer posljednji veliki, kako je u ponedjeljak navečer rečeno “testamentarni” intervju s novinarskim bardom kroz nekoliko dana je u Supetru na Braču, prije točno 20 godina, radio još jedan velikan pisane riječi, Boris Dežulović.


Cijeli intervju sa Smojom na koncu je, nakon njegove smrti, objavio u 14 nastavaka Feral Tribune, što je i normalno, no prošla su desetljeća dok taj opsežni materijal, “kroniku Hrvatske 20. stoljeća sa svim zabludama Miljenka Smoje”, kako je sam autor nazvao višednevni intervju, nije “ukoričen”.




A prigodu za to je uočio Dragan Ogurlić, direktor izdavačke kuće Adamić, prije točno šest mjeseci na promociji drugog izdanja knjige “Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune”, autora Borisa Pavelića. Tada je Dežulović, onako između zareza, spomenuo taj posljednji intervju sa Smojom, no kako je tema bila ponešto drugačija (makar je Smoje pisao i za Feral), dogovori oko izdanja knjige “Razgovori sa Smojom” pričekali su … dva, tri dana.


­- Radili smo taj razgovor iako smo svi znali da dijagnoza iz Zagreba nije dobra, ali pravili smo se ludi. Bilo je u tih nekoliko dana batuda i zajebancije, nema tu velike istine, nije Smoje bija takav čovik. Život ne treba shvaćati previše ozbiljno, rekao mi je tada, a on je znao šta govori. ­ najavio je knjigu o Smoji autor, dodajući i kako je početkom ’90­tih Miljenko Smoje prestao pisati jer je bio “zgažen na grub, nimalo šarmantan ni mediteranski način”.


Etiketiran je kao jugoslavenčina, orjunaš, četnik, a njega je sve to pogađalo ljudski, teško ga je pogodilo što su mu mnogi okrenuli leđa. Na sprovod je došlo nekoliko desetaka najbližih prijatelja i rodbine te agenti. Možda bi bio zadovoljniji tim poluilegalnim sprovodom nego paradom patetike i licemjerja. A nije mu odgovaralo ni ono ranije tapšanje po ramenu, bio je samo “čovik s makinjetom”.


Sve se to dalo čuti u kavani Bellevue, uobičajeno za ekipu na “bini”. Pored Dežulovića govorio je i Predrag Lucić, a sve je s nekoliko epizoda iz života “ublažio” šjor Feđa Klarić, fotoreporter koji je godinama išao na teren sa Smojom.