Ministarstvo kulture

Rekordne potpore: Dva milijuna kuna za 79 pisaca i prevoditelja

Sandra Sabovljev

Državna potpora piscima u današnje vrijeme zapravo je njihov jedini izvor prihoda budući da izdavač u Hrvatskoj na pisca gleda kao prirodnog neprijatelja, kaže Nikola Petković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca



ZAGREB » Rekordan broj od 79 autora dobilo je od Ministarstva kulture potporu za poticanje književnoga stvaralaštva u 2015. godini. Riječ je o ukupnom iznosu od dva milijuna kuna, objavljeno je ovih dana na internetskim stranicama ovoga Ministarstva.


Na Javni poziv za dodjelu potpora za književno-umjetnički rad, pisanje proze, poezije, drama, eseja, grafičkih novela, strip albuma, za prijevode na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća, za književnopovijesni rad na pripremi sabranih, odabranih i kritičkih izdanja djela hrvatskih autora prijavilo se do 15. rujna prošle godine, kada je natječaj zaključen, 164 kandidata. Čak je 62 autora dobilo tromjesečnu potporu i iznosu od 21.000 kuna, dok je 17 polugodišnjih stipendista kojima će se dodijeliti novčana svota od 42.000 kuna. Godišnja potpora od 84.000 kuna ove godine nije dodjeljivana jer je Povjerenstvo prema natječajnoj dokumentaciji, odnosno po opsegu materijala u prijedlozima ocijenilo da su kandidatima dostatne tromjesečne i polugodišnje stipendije. Potpore će se autorima isplaćivati u mjesečnim obrocima od 7.000 kuna bruto.


   – Naša je intencija bila da uspostavimo balans između potpora nakladnicima za tisak i za otkup knjiga i potpora autorima za poticanje književnog stvaralaštva, ističu u Ministarstvu kulture koje od 2006. godine na ovaj način financijski potpomaže domaće pisce u sve težim vremenima za izdavaštvo i književno stvaralaštvo




   Prema podacima resornog Ministarstva, tijekom ovih deset godina dodijeljeno je 465 potpora u ukupnom iznosu od 12.978.000 kuna. Prve je godine 25-ero autora dodijeljeno 903.000 kuna, dok je ova godina rekordna i po broju obuhvaćenih autora i po ukupnom iznosu potpora.


   Što se tiče utjecaja ovih potpora na rast književne produkcije, u Ministarstvu ističu, da je on evidentan jer oko pola prijava stiže s recenzijama nakladnika koji računaju da će prijavljena djela objaviti.


   – Pored ovih potpora autorima Ministarstvo je otvorilo i područje stimulacija za objavljene knjige u protekloj godini. U prvoj, 2012. godini dodijeljeno je 10 stimulacija za prozu, a 2013. godini proširili smo i na područje dječjih knjiga i poeziju te je tada dodijeljeno je 20 stimulacija. Za 2014. godinu uključit ćemo i teorijska djela, poručuju iz Ministarstva kulture.


   – Veseli me svaka vijest o financiranju autora, stoga pozdravljam ovu inicijativu Ministarstva kulture koja uvelike olakšava književni rad i život pisaca, kazao je predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković. Posebno me veseli što je ovogodišnja potpora autorima premašila dva milijuna kuna, što znači da se gotovo utrostručila u odnosu na zbir potpora koje su dodjeljene negdje početkom moga mandata, primijetio je Petković koji smatra da je državna potpora piscima u današnje vrijeme zapravo njihov jedini izvor prihoda »budući da izdavač u Hrvatskoj na pisca gleda kao prirodnog neprijatelja«, komentirao je status hrvatskog pisaca čelni čovjek ceha.