Daša Drndić

Razgovori u Trstu i Rimu: “Sonnenschein” objavljen na talijanskom

Svjetlana Hribar

U srijedu u Trstu, a u četvrtak u Rimu bit će predstavljeno talijansko izdanje romana Daše Drndić »Sonnenschein«, koje izdavač Bompiani objavljuje pod naslovom »Trieste«



TRST » U povodu Dana sjećanja, koji se svake godine krajem siječnja obilježava u čitavom svijetu, u Trstu i Rimu (28. i 29. siječnja) bit će predstavljeno talijansko izdanje romana Daše Drndić »Sonnenschein«. U prijevodu Ljiljane Avirović roman je naslovljen »Trieste«, kao i u knjizi objavljenoj na engleskom jeziku (2013), a najavljuje se citatom iz New York Timesa koji ga je ocijenio »dokumentom koji svjedoči bol jednog stoljeća«.


   Talijanski tisak prošlog tjedna najavio je predstavljanje romana »Trieste« opsežnim tekstom u listu La Stampa koji potpisuje Paolo di Paolo, pod naslovom »Ecco Trieste, ferita dal male del Novecento/ Evo Trsta, ranjenog zlima dvadesetog stoljeća«, a portal www.moked.it najavljuje knjigu velikim razgovorom s autoricom Dašom Drndić, koji je Guido Vitale radio u Rijeci, a objavljen je pod naslovom »La mia Memoria e un pugno nello stomaco/ Moje sjećanje je udarac u želudac«.


   U tom razgovoru Daša Drndić napominje da je fašizam tema koja ju zanima i da nije željela pisati o Židovima. Ali nemoguće je pisati o fašizmu a da se ne piše o Židovima, kaže autorica, koja ističe svoju zabrinutost zbog činjenice da mladi odrastaju uz loše obrazovanje, ovisni o društvenim mrežama koje su karikatura stvarnosti. Zato i piše o prošlosti – njen roman nije povijest ali ima vezu s poviješću. Njime je pokušala nadomjestiti one komadiće koji nedostaju za hommage svim ljudima koji su prošli patnju dvadesetog stoljeća.




   Zato ova knjiga, koju La Stampa kvalificira kao »romanzo documentario«, s dugom i potresnom listom tisuća imena nestalih talijanskih Židova…


   Po svemu sudeći, ovo je najuspješniji roman hrvatske književnice Daše Drndić. »Sonnenschein« je izvorno objavila zaprešićka »Fraktura« 2007. godine. Autorica je za ovu knjigu dobila nagradu »Fran Galović« i Kiklopa za prozno djelo godine, a 2013. je – u prijevodu Ellen Elias-Bursać a pod naslovom »Trieste«, roman objavljen u Velikoj Britaniji, gdje je dobio nagradu Independent-a za najbolju stranu beletrističku knjigu po izboru čitatelja. Prošle godine New York Times je knjizi »Trieste« posvetio hvalospjevni osvrt iz pera Craiga Seligmana.


   U Trstu je susret s novom knjigom na talijanskom tržištu (izdavač Bompiani) i njenom autoricom Dašom Drndić zakazan u Muzeju Revoltella (u 18 sati), organizatori su Grad Trst i Muzej Rižarna u San Sabbi, a u Rimu će se susret održati dan kasnije, u knjižari Feltrinelli, na Piazza Colonna (također u 18 sati).