Nova knjiga

Priča o prisilnom sazrijevanju: Objavljena “Đavolja simfonija” Davora Mandića

Kim Cuculić

Nakon knjige pjesama »Mostovi« i zbirke priča »Valjalo bi me zamisliti sretnim«, u izdanju zagrebačkog Hena coma upravo je objavljen prvi roman novinara i pisca Davora Mandića



ZAGREB »Đavolja simfonija« naslov je prvog romana pisca i novinara Davora Mandića, što je upravo objavljen u izdanju zagrebačkog Hena coma. »Once Upon a War« – mogao bi biti naslov ovog romana na engleskom govornom području. No, rat iz potencijalnog naslova nije onaj koji razara mecima, granatama i tenkovima, nego ruši svjetove daleko od kulisa bojišnice – one koje su vojnici ostavili za sobom kad su otišli.


– Upravo tako urušio se svijet Damira Žagarića, junaka »Đavolje simfonije«, čiji je brat uzeo pušku kako bi umirio savjest braneći domovinu. Bez svog uzora i jedinog životnog oslonca, Damir ostaje na brisanom prostoru sazrijevanja, prepušten sam sebi u formativnim godinama koje bi bile teške i bez nevolja koje su njega zatekle: brige za brata koji se mjesecima ne javlja s ratišta, neslaganja s ocem izgubljenim u teretu krivnje i misterija davne majčine smrti koji se neočekivano raspetljava.


A Pula s početka devedesetih između dvije sirene za uzbunu nudi rizične alate za bijeg od stvarnosti – alkohol, dop, tabletice »za onaj osjećaj«, garažni rock, motore i djevojke koje same posežu za preponama naglo odraslih mladića. Jer nema kontrole, jer je roditeljska generacija izgubljena u svijetu porušenih starih, a neuspostavljenih novih vrijednosti – piše u opisu knjige.




Prema scenariju Davora Mandića, u romanu je objavljen i strip Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca.


Davor Mandić rođen je 1976. u Puli. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost u Rijeci. Radi u Novome listu, a dosad je objavio knjigu pjesama »Mostovi« (Hrvatsko društvo pisaca, 2009) i zbirku priča »Valjalo bi me zamisliti sretnim« (Naklada Ljevak, 2014).