Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
28. siječnja 2020.
Paul Lafargue

Pravo na lijenost: Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo glasoviti manifest

Pravo na lijenost: Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo glasoviti manifest
Pravo na lijenost: Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo glasoviti manifest
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2019. u 11:36 2019-12-13T11:36:54+01:00

ZAGREB - Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (elektronickeknjige.com) glasoviti manifest prve polovice 19. stoljeća – »Pravo na lijenost« francuskog revolucionarnog socijalista Paula Lafarguea, u prijevodu Đurđice Ercegovac. Knjiga je objavljena kao 23. ovogodišnji naslov, i ujedno zadnji u tekućem izdavačkom programu, ističe Krešimir Pintarić.

Manifest je, kako ističe Pintarić, napisan tijekom Lafargueova progonstva u Londonu 1880. godine, a konačni oblik je zadobio 1883. tijekom njegova utamničenja u pariškom zatvoru Sainte-Pélagie.

- Lafargue polemizira s tadašnjim suvremenim liberalnim, konzervativnim, kršćanskim, pa čak i socijalističkim idejama o radu. Lafargueova kritika navedene ideje raskrinkava kao dogmatske i samim tim lažne, oslikavajući propadanje i porobljavanje ljudske egzistencije kad je se podredi »pravu na rad«, te dokazuje kako je lijenost, kao temelj dokolice, u kombinaciji s kreativnošću, važan izvor ljudskog napretka – kaže Pintarić, napominjući da današnji čitatelj može biti fasciniran činjenicom koliko današnji radnici na razvijenom Zapadu uživaju u boljim radnim i životnim uvjetima, ali isto tako i zaprepašten nevjerojatnim sličnostima u radnim i životnim uvjetima današnjih radnika u zemljama Trećeg svijeta i onih europskih s početka 19. stoljeća.

- Svakako vrijedi i spomenuti činjenicu da je Lafargue u zaključku svoje analize kapitalizma ranog 19. stoljeća istaknuo da će se kapitalizam urušiti pod teretom vlastitih kontradikcija (prije svega: masovne proizvodnje i istodobno masovnog siromaštva, čija je kombinacija stvarala velike robne viškove i posljedično krize i recesije) ako ne stvori društvo temeljeno na potrošnji, upravo ono koje danas imamo i koje polako, ali nezaustavljivo gura svijet preko ruba održivosti, prijeteći da ozbiljno naruši nastanjivost samog planeta – kaže Pintarić.

Iz DPKM-a napominju da su novi naslovi dostupni u četirima najraširenijim formatima za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze