Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. veljače 2020.
Ponos i predrasude

Ne sudi knjigu po koricama: U sklopu Festivala Smoqua održana Živa knjižnica

Ne sudi knjigu po koricama: U sklopu Festivala Smoqua održana Živa knjižnica
Ne sudi knjigu po koricama: U sklopu Festivala Smoqua održana Živa knjižnica
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2018. u 10:04 2018-05-21T10:04:09+02:00

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga, jedina razlika je ta što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju, već mogu odgovarati na pitanja, postavljati ih i tako i same steći neka nova znanja

RIJEKA U sklopu Festivala Smoqua 2, a u organizaciji riječke Udruge PaRiter u dvorani Filodrammatice održana je Živa knjižnica. Riječ je o projektu koji se provodi već neko vrijeme, ali se prvi put održava u sklopu spomenutog Festivala, čija se tematika »Ponos i predrasude« izvrsno poklapa s onim što se pokušava napraviti sa Živom knjižnicom, saznajemo od Tihane Naglić iz Udruge PaRiter.

Naime, Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga, jedina razlika je ta što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju, već mogu odgovarati na pitanja, postavljati ih i tako i same steći neka nova znanja.

– Posjetitelji - čitatelji odabiru onu knjigu/osobu koja im pruža mogućnost da se upoznaju s područjem o kojem možda ne znaju puno ili o njemu imaju predrasude. U srži je osobni kontakt, a ovakva vrsta edukacije (jer se otvorenim i prijateljskim razgovorom između čitatelja i živih knjiga mijenjaju dotadašnji stavovi, smanjuju negativne tenzije te jača empatija prema drugima i drugačijima) najprije se počela razvijati u Danskoj, saznajemo od naše sugovornice, koja dodaje:

– U ponudi knjižnice su osobe koje su pripadnici ranjivih skupina s kojima možda netko nikada nije imao priliku razgovarati: riječ je o različitim etničkim i rasnim skupinama, kao što su osobe s invaliditetom, pripadnicima seksualnih manjina, beskućnicima, azilantima, dalje nam govori Naglić.

Ovog puta u ponudi je bilo šest knjiga – biseksualna osoba, transrodna osoba, gay osoba, panseksualna osoba, osoba koja boluje od bipolarnog poremećaja te stranac. Knjige su bile mlade osobe (do 30 godina) iz Hrvatske, Njemačke i Nizozemske, a razgovor/čitanje je moglo trajati oko 20-ak minuta.

– Iz nekog našeg iskustva transrodne, biseksulane osobe i gay osobe suočavaju se sa stigmatizmom u društvu, dok osobe koje boluju od određenih bolesti kao što je bipolarni poremećaj ne nailaze na razumijevanje okoline, koja smatra da nije riječ o ozbiljnim zdravstvenim problemima. Stranci obično nemaju negativnih iskustava, no čitatelje zanima zbog čega su se odlučili za Hrvatsku dok većina odlazi iz ove zemlje, rekli su nam organizatori.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.