Književnost uživo

Demokratski prostor žive književne riječi

Davor Mandić

Časopis je besplatan, svaki broj radi drugo uredništvo, tekstove je objavilo više od 200 autora i ima 20 tisuća sljedbenika



RIJEKA Književnost uživo« riječki je projekt koji je od samih svojih početaka prešao granice Rijeke. Započet prošle godine kao stranica na facebooku, KU je ubrzo počeo uključivati literarne radove iz cijele regije.


Zamišljen kao demokratski prostor žive književne riječi, bez posebnih filtera, širio se u svim smjerovima, da bi jučer dogurao do četvrtog broja časopisa »Književnost uživo«, predstavljenog u Ri infu na Korzu. Časopis, ali i cijeli projekt predstavio je Milan Zagorac, uz suradnice Marinu Vrđuku Beleš i Mirelu Fuš te sekundiranje pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara. 


Zagorac je časopis predstavio kao filtriranu facebook stranicu. Tim »Književnosti uživo« broji 14 administratora, a svaki časopis ima drugo uredništvo, koje odlučuje o radovima koje će se uvrstiti. A radova je puno. Zagorac ističe da stranica ima 20.000 sljedbenika te da dnevno ima oko 40 postova. 




Vrđuka Beleš istaknula je da su sva četiri broja časopisa elektronička i besplatna, a da je njihov doseg dosad ukupno preko 25.000 jedinica. Ukupno je na facebook stranici objavljeno više od 200 autora, a prije mjesec dana pokrenuta je i mrežna stranica, koja je još jedan dodatni filter brojnog sadržaja. Tamo se objavljuje najbolje od najboljeg, kako je to rekla Mirela Fuš. 


Šarar je istaknuo važnost projekta u kontekstu činjenice da dolazi »odozdo« i da ni sami pokretači još ne znaju kamo ide, ali da je put koji utire više nego zanimljiv. No prije svega u kvantitativnom smislu. Što se kakvoće tiče, kaže Šarar, bez ozbiljnog kuratorstva o njoj ne treba ni razgovarati.