Roman Kristiana Novaka

Črna mati zemla: Kompleksna, trijadno koncipirana priča

Davor Mandić

oman tematizira pisca koji ima krizu, ljubavnu priču i bijeg od suočavanja sa samim sobom, a na scenu vraća i kajkavštinu koja se nije uspjela nacionalno snažnije afirmirati



RIJEKA Hrvatska je dobila roman koji u velikom stilu vraća Međimurje na književnu scenu. Tako barem misli Kruno Lokotar, urednik knjige »Črna mati zemla« Kristiana Novaka u izdanju »Algoritma«.


Knjiga je predstavljena u riječkoj knjižari »Ribook«, koju su dupkom ispunili što Novakovi kolege profesori i studenti s riječkog Filozofskog fakulteta, što zainteresirana riječka kulturna javnost. 


   Kompleksan roman trijadno je koncipiran, kako je to rekao Lokotar. 




   – Prvo, to je priča o piscu koji ima krizu. Istina, ne volim kad mi neafirmirani pisci tako pišu. Napiši prvo nešto pa onda piši o krizi. Ali u ovom slučaju ipak je drugačije. Drugo, to je ljubavna priča, za koju neki tvrde da je i najbolji dio romana. A treće neka objasni autor – rekao je Lokotar. 


   Autor je uputio na bijeg od suočavanja sa samim sobom. 


   – Neke stvari je nemoguće zakopati dovoljno duboko. Glavni lik laže o svemu, izmišlja priče kojima popunjava rupe u sjećanju. Zato ga cura i ostavi. Nakon toga on se vraća u djetinjstvo i skuži da je lagao zato što se skrivao, pa to konačno počne izlaziti kad krene kopati po smrti oca i brojnim samoubojstvima u tom malom međimurskom selu – rekao je Novak. 


   Roman na scenu vraća i kajkavštinu, koja se prema Lokotaru nije uspjela nacionalno snažnije afirmirati. No urednik i autor »peglali« su tekst tako da u dijalozima na kajkavskom nije izrečeno puno više nego što je objašnjeno u tekstu na standardu. 


   A knjigom defilira galerija seoskih likova oko prijelomne 1991. godine, u njoj se govori o društvu nemoćnom da se pobrine o djeci koja doživljavaju traumu zbog gubitka roditelja, o nepouzdanosti sjećanja – individualnih i kolektivnih… 


   Autor je objasnio da nije strateški planirao pisati o svemu tome. 


   – Po inspiraciju nisam išao toljagom, ona je mene tražila. Bilo je to nešto što je trebalo izaći. Uostalom tada sam pisao doktorat i trebala mi je neka kreativna protuteža – rekao je Novak, kojeg je Lokotar hinjeno provocirao da mu to nije prvi roman, no da »Obješeni« nisu primijećeni. 


   Novak je rekao da je taj roman tiskan kod izdavača koji najvjerojatnije nije distribuirao knjigu, no da postoji mogućnost da će se i za njega pojaviti interes ako recepcija »Črne mati zemle« nastavi biti pozitivna kao dosad.