Festival kratke priče

Bogat program u Zagrebu i u Rijeci: ‘Dobra priča je ono što pokreće ljude’

Danijela Bauk

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Ono što pokreće ljude nije novac - to je dobra priča. Naše goste obilježava pravo na priču, kazao je Roman Simić



RIJEKA – Kako to izgleda kad pet riječkih pisaca – Davor Mandić, Tea Tulić, Milan Zagorac, Željka Horvat Čeč i Dunja Matić – sjednu u taksi i vozeći se riječkim ulicama slušaju priče taksista i onda ih pretoče u kratke priče? Zasigurno zanimljivo, posebice jer su njihove razgovore zabilježile i kamere dvoje vrsnih videoumjetnika – Igora Paulića i Maše Drndić – a sve to će biti predstavljeno u sklopu riječkog dijela programa 18. izdanja Festivala europske kratke priče što će se u Zagrebu odvijati od 2. do 7. lipnja, a u Rijeci od 5. do 7. lipnja, a koji su jučer na konferenciji za novinare predstavili Roman Simić, umjetnički direktor festivala, Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja Rijeka 2020, Sanja Vučković i Davor Mandić iz Centra za kreativno pisanje, odnosno Cekapea.


– Temom »Homo Narrans« pokušavamo otvoriti potrebu i sposobnost ljudskog bića da priča priče i da ih prepoznaje svuda oko sebe, jer ono što pokreće ljude nije ni novac, ni zastave, ni oružje – to je dobra priča. Ono što obilježava naše goste jest pravo na priču, ne samo na one koje pričamo sami o sebi, već i one druge i drugačije, pojasnio je Simić.


Fluidni identiteti


Simić je naglasio da su gosti Festivala autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta koji obitavaju na razmeđu različitih kultura.– Dolaze nam autori iz svih krajeva svijeta, od Sjeverne i Južne Amerike, preko Afrike i Bliskog istoka, do čitavog niza Europljana, a naravno, pridružit će im se i sjajni hrvatski pisci. Velik broj pozvanih pisaca ima iskustvo imigranata, doseljenika, »drugih« i »drugačijih«.

Kao jedno od najvećih imena ovogodišnjega FEKP-a izdvaja se László Krasznahorkai, kultni mađarski pisac i scenarist, dobitnik više najprestižnijih svjetskih književnih nagrada. Tu je još i zvijezda irske književnosti s američkom adresom Colum McCann, argentinski autor Andrés Neuman, meksički pisac Antonio Ortuno, istaknuta talijanska autorica Melania Mazzucco i Finkinja Rose Liksom. Nigerijska književnica Melatu Uche Okorie i Irac Alan Titley autori su dosad nepoznati hrvatskoj publici, kao i albanski autor Elvis Malaj koji je imigrirao u Italiju. Na festivalu će gostovati i Goran Samardžić, jedan od vodećih bosanskohercegovačkih pisaca svoje generacije, Adania Shibli, jedna od najznačajnijih palestinskih autorica, te Eley Williams, jedna od najinventivnijih britanskih autorica kratke priče.





Način na koji migracije mijenjaju naš svijet 18. FEKP pokušat će pokazati kroz posebno jak »Irski program«, koji će ugostiti troje autora. Uz Columa McCanna, to su Alan Titley, jedan od najcjenjenijih pisaca koji pišu na irskom jeziku, te Melatu Uche Okorie, autorica rođena u Nigeriji koja je iskustvo 8,5 godina traženja azila u Irskoj pretočila u potresnu knjigu »This Hostel Life«.


U potrazi za odgovorima što bi mogla biti »Nova Europa«, FEKP je dogovorio suradnju s istaknutim Hay festivalom, jednim od najznačajnijih svjetskih festivala književnosti, na projektu »Vizije budućnosti«, u sklopu kojega će iduće godine, kao dio programa Rijeka – 2020, biti objavljena istoimena antologija koja će okupiti 28 autorica.



Natječaj za mlade


Program »Vozim ti priču«, odnosno »Riječke taksi priče« samo su dio riječkog programa FEKP-a. Iako se FEKP i Rijeka već neko vrijeme vole javno, ovogodišnje izdanje prvo je koje će se u Rijeci odviti u sklopu programskog pravca Kuhinja Rijeka 2020 koji se kroz različita područja kulture bavi manjinama i migracijama.– Nadam se da će Festival europske kratke priče biti jedan od vrhunaca Kuhinje 2020. Suradnja se dogodila prirodno, ne samo zbog kvalitete programa, značaja gostujućih autora i opuštenog, neakademskog formata festivala zbog čega je popularan i kod mlađe publike, već i zbog relevantnosti tema koje obrađuje, baš pop ut ovogodišnje koja se može podvesti pod »Pravo na priču« što se uklapa u srž pravca Kuhinje koje se bavi manjinama i identitetima, istaknula je Lela Vujanić.Riječki dio Festivala donosi još jednu novinu, uz »uobičajeni« natječaj za sve mlade i sve stare, već afirmirane autore, tu je i »novi« natječaj FEKP19, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, koji će svoje priče pripremiti u suradnji sa svojim učiteljima, profesorima i mentorima. O radu s mladima te riječkoj književnoj sceni govorili su Sanja Vučković i Davor Mandić iz Cekapea.