Klasici i suvremena djela

U riječkom HNK-u premijerno izveden program “Gala balet”

Hina

Ispred zgrade kazališta, prije početka premijerne izvedbe "Gala baleta" priređen je Gastro cooking show i Gourmet priča u organizaciji Turističke zajednica grada Rijeke i Opatijske rivijere



Program “Gala balet” HNK Ivana pl. Zajca, koji obuhvaća neke od najljepših sola, dueta i ulomaka iz najpoznatijih baletnih klasika i suvremenog baleta, izveden je u utorak navečer premijerno u toj riječkoj kazališnoj kući kao posljednja ovosezonska premijera.


Prema ideji autorskog tima, na programu su dijelovi nekih od najpoznatijih klasičnih baleta i, s druge strane, atraktivni brojevi u suvremenoj koreografiji, s ciljem populariziranja klasičnog baleta i oslikavanja preobrazbe u današnju formu. 


“Gala balet” je obuhvatio izvedbe Pas de deux iz “Tarantelle” na glazbu Louisa Moreaua Gottshcalka u izvedbi Paule Rus i Josepha Canea,  dueta i solo mazurke iz “Chopiniane” na glazbu Frederica Chopina u izvedbi Sabine Voinea, Josepha Canea i Danielea Romea. Adagio duet iz Hačaturjanovog “Spartaka” izveli su Andrei Köteles i Laura Orlić a adagio duet iz “Labuđeg jezera” P. I . Čajkovskog izveli su Marta Kanazir i Balint Rauscher. Moderni solo “Pajaro libre” izveo je Daniele Romeo, a ženski broj “Tango” prema koreografiji Oksane Brandiboure Kožul na glazbu Armika otplesale su  Svetlana Andrejčuk, Tena Ferić Dokmanović, Laura Orlić, Paula Rus, Tanja Tišma i Anca Zgurić. Muški broj iz predstave “Sex” koreografa Balazsa Baranyaija izveli su Joseph Cane, Andrei Köteles, Bálint Rauscher, Daniele Romeo i Svebor Zgurić, neoklasični solo “The river of time“ otplesala je Marta Voinea Čavrak, a duet iz predstave “Sex” Marta Kanazir i Daniele Romeo.

Ulomke za predstavu su izabrali Balázs Baranyai, Oksana Brandiboura Kožul i Dmitri Andrejčuk, a plesače je pripremala nacionalna baletna prvakinja Irena Pasarić te Oksana Brandiboura Kožul i Dmitri Andrejčuk. Autorica kostima je Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.




Ispred zgrade kazališta, prije početka premijerne izvedbe “Gala baleta” priređen je Gastro cooking show i Gourmet priča u organizaciji Turističke zajednica grada Rijeke i Opatijske rivijere. Na toj manifestaciji su se riječki ugostitelji predstavili s bogatom ponudom jela od srdela i trešanja. HNK Ivana pl. Zajca se tako teći put pridružio toj gastronomskoj manifestaciji.