Inspiracija u filmskim likovima

Talijanska drama priprema predstavu “Zoran i pas od porculana”

Kim Cuculić

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Film »Zoran, moj nećak idiot« snimljen u talijansko-slovenskoj koprodukciji i u režiji Mattea Oleotta postigao je veliki uspjeh. Predstavu koja nastaje u koprodukciji s tršćanskim kazalištem La Contrada režira Andrea Collavino i temelji se na istim likovima, ali novoj priči



RIJEKA » Na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca održavaju se probe za predstavu »Zoran e il cane di porcellana/Zoran i pas od porculana«, koja je inspirirana likovima iz filma »Zoran, moj nećak idiot« nastalim u talijansko-slovenskoj koprodukciji i u režiji Mattea Oleotta. Ova zabavna komedija prikazana je u kinima diljem svijeta i dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada. Glavni lik svoje dane provodi u gostionici malog pograničnog mjesta, gdje se osjećaji, opsesije, jezici i sudbine likova spajaju i presijecaju. No, iznenada otkriva da je »naslijedio« posebnog nećaka, koji će između boca terana i natjecanja u pikadu, promijeniti njegov život…


  Predstava, koja će premijerno biti izvedena 13. lipnja, nastaje u suradnji Talijanske drame s La Contradom – Teatro Stabile iz Trsta. Prema tekstu Arama Kiana, predstavu režira Andrea Collavino, koji je ujedno i dramaturg. Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Bruno Guastini. U »Zoranu« glume Elvia Nacinovich (La Nonna Anya), Eugenio Allegri (Eugenio Plato), Stefano Bartoli (Zoran), Maurizio Zacchigna (Bogdan Potuli), Rosanna Bubola (Maria Potuli), Mirko Soldano (Policajac 1) i Giuseppe Nicodemo (Policajac 2). A što je zapravo pas od porculana, ansambl zasad ne želi otkriti.


 


 Kompleksan svijet odraslih i tinejdžera




Redatelj Andrea Collavino diplomirao je 1992. na Školi dramskih umjetnosti »Paolo Grassi« u Milanu te usavršavao svoju naobrazbu kroz razne radionice s Anatolijem Vasilevom, Eimuntasom Nekrošiusom i Peterom Brookom. Radio je s Giorgiom Strehlerom na predstavi »Harlekin, sluga dvaju gospodara« i dalje u kazalištu Piccolo Teatro sudjeluje u predstavama. Pitamo ga koliko se predstava razlikuje od filma:


  – U početku smo razmišljali o tome da film »prebacimo« u kazalište, no onda smo se sve više udaljavali od filma i stvorili novu priču. Likovi u predstavi inspirirani su filmom, ali smo mnogo toga promijenili. Napravili smo priču koja je neovisna od filma, pa gledanje filma nije preduvjet za gledanje predstave.


  Aram Kian napisao je tekst zanimljive strukture. Unutar tog postavljenog okvira pokušavamo pronaći kreativnost. Zanimljivi su odnosi među likovima i situacije, a ima i komičnih elemenata. Ipak, nije riječ o jednostavnoj komediji, nego su stvari dublje i navode na razmišljanje.


  Ovaj komad otvara različite teme – probleme u komunikaciji, sukob među generacijama, sučeljavanje svijeta odraslih i tinejdžera. Zoran je adolescent koji postaje odrasla osoba, a u tom njegovom sazrijevanju nije sve crno-bijelo. Riječ je o kompleksnom svijetu s puno nijansi i životnih kompromisa.


  Rad s glumcima vrlo je zanimljiv. Mnoge od njih prije nisam poznavao i trebalo je neko vrijeme da se upoznamo i pronađemo zajednički jezik. Svaki dan zajedno rastemo i iznova otkrivamo prostore zajedništva. Sve se polako slaže. Nailazimo i na poteškoće, ali je atmosfera lijepa, živo je i zanimljivo – osvrnuo se Collavino, dodajući da je glazba nastala iz proba, dakle nije komponirana za predstavu.


  Elvia Nacinovich, doajenka Talijanske drame, glumi baku:


  – Uloga je predivna i odmah sam se u nju zaljubila. Imam osjećaj da mi taj lik želi dobro i da me zagrlio. Riječ je o komediji, koja u sebi ima i mnogo dubljih slojeva. Zapravo ništa nije onako kako se na prvi pogled čini. Rad na ovakvoj predstavi zahtijeva preciznost i dosta vremena. Nadam se da će predstava biti zabavna i publici – kaže Elvia Nacinovich.


  Prvi put u riječkom kazalištu radi poznati talijanski glumac Eugenio Allegri, koji je profesionalnu djelatnost počeo sa skupinom Nuova Scena iz Bolonje pod umjetničkim vodstvom Francesca Macedonia, u predstavama čije režije potpisuju F. Macedonio i Jacques Lecoq.    

Nova stvarnost


Zahvaljujući susretu s Gabrieleom Vacisom i Alessandrom Bariccom nastaje »Novecento«, jedna od najvećih kazališnih uspješnica tog razdoblja. Godine 2013. ponovno postavlja »Novecento« i ponavlja predstavu »Berlinguer, duge misli«. U »Zoranu« glumi lik Eugenija Plata, o čemu kaže:


  – »Zoran i pas od porculana« nije samo komedija karaktera, nego je i introspektivna. Treba spomenuti i likove policajca, koji predstavi daju jednu nadrealnu dimenziju. Sve je zapravo pomalo nadrealno. Zanimljiva je i glazbena dimenzija predstave, koju sami kreiramo, poput nekog koncerta osobnosti. Potrebna je velika koncentracija. Prvi put sam u Rijeci i otkrio sam jednu novu stvarnost koju prije nisam poznavao – kaže Eugenio Allegri.     Lik Zorana tumači mladi Stefano Bartoli, koji ističe da mu je rad na ovoj predstavi predivno iskustvo:     – Ulazeći dublje u tekst, otkrili smo čitav jedan svijet. Zoran se suočava s okrutnošću svijeta odraslih. On nije običan tinejdžer. Okružen je odraslima i susreće se sa stvarnošću koja nije njegova. Sretan sam što sam u Rijeci, gdje sam upoznao drugačiji način rada u kazalištu – ističe Bartoli.     Giuseppe Nicodemo igra policajca, a također je i asistent režije:  

  – Glumim policajca u tandemu s Mirkom Soldanom. Sretan sam kao glumac Talijanske drame što surađujemo s La Contradom, i to na tekstu nove dramaturgije. Drago mi je što predstavu režira mladi redatelj, a tu su i naši glumački veterani Elvia Nacinovich i Eugenio Allegri – istaknuo je Nicodemo.