Krimi-komedija

Talijanska drama predstavu “Umorstva u pauzi za ručak” posvetila Editu

Kim Cuculić



Predstavu »Omicidi in pausa pranzo / Umorstva u pauzi za ručak« Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca posvetila je novinsko-izdavačkoj kući Edit, koja se u ovom trenutku nalazi u velikoj krizi. U jednom prizoru predstave čita se i »La Voce del popolo«. Svjetska praizvedba spomenute crne komedije s krimi-zapletom spletom okolnosti koincidira sa zbivanjima u Editu, čiji se zaposlenici suočavaju s rezanjem plaća, mogućim otkazima i drugim ne malim problemima.


Autorica romana »Umorstva u pauzi za ručak«, koja se krije iza pseudonima Viola Veloce, smjestila je radnju svoje knjige u veliko talijansko poduzeće. Zaplet nastaje u trenutku kad glavna junakinja Francesca Zanardelli nakon pauze za ručak nalazi tijelo svoje nepodnošljive kolegice pod pisaćim stolom zajedničkog ureda. U ovom slučaju – pokazat će se – zaposlenike ovog poduzeća radna mjesta doslovno ubijaju.


Brze izmjene scena


Time počinje ova zabavna krimi-komedija, koja u podtekstu sadrži mnogo ozbiljniju problematiku – ona progovara o mobbingu, lošim međuljudskim odnosima zaposlenika, otuđenosti u sterilnim uredima i samoći u privatnom životu, o nemogućnosti ljubavi i potrazi za njom. Sve ove teme Viola Veloce zaogrnula je u žanr komedije, pristupajući prepozatljivim životnim situacijama s ironijom i humorom.




U ovoj koprodukciji Talijanske drame i tršćanske La Contrade režiju i dramaturgiju potpisuje Paola Galassi, koja je u svojoj dramatizaciji dobro naglasila pojedine motive predloška. Suvremeni život, koji se odvija između posla i kuće, scenografkinja Aleksandra Ana Buković jasno je vizualno naznačila dvama prostorima – stanom glavne protagonistice i njenim radnim mjestom.


U međuprostoru tih dvaju ambijenata odvijaju se pogrebni obredi u crkvi, gdje Francescin šef – Dottor Vernini – drži oproštajne govore za kolege koji su brutalno ubijeni na poslu. Nakon prve žrtve, naime, uslijedit će serija ubojstava u poduzeću. Usporedno se odvijaju dvije istrage – jedna koju vodi šef policije Dottor Lattanzi, i druga koje su se prihvatile Francesca i Verninijeva tajnica. To će prouzročiti niz tragikomičnih situacija, a u detektivski zaplet uplest će se i Francescini roditelji. Paralelno s krimi-zapletom pratimo priču o Francescinom privatnom životu, gdje je nakon neuspjela braka roditelji pod svaku cijenu iznova žele udati. Tko je zapravo ubojica i je li Francesca na kraju pronašla ljubav – nećemo otkrivati.


Jamstvo smijeha


Talijanska redateljica Paola Galassi i ovoga je puta pokazala da je komedija žanr koji joj najbolje leži, režirajući predstavu brzih izmjena scena koje prati i dinamična glazbena podloga. Komički potencijal pokazao je i glumački ansambl. »Usidjelicu« Francescu Zanardelli uvjerljivo je odigrala poznata talijanska glumica Rossana Carretto, a njenu posesivnu majku Marisu na komičan način tumači Paola Bonesi, također gošća iz Italije.


Francescina oca Amedea utjelovio je Giuseppe Nicodemo, a iz ansambla Talijanske drame još sudjeluje Rosanna Bubola koja sa smislom za komiku – na pomalo karikaturalan način – tumači šefovu tajnicu Lauru s muškobanjastim brčićima. U ovoj predstavi Bubola je garancija smijeha publike. Dijaboličnog šefa tiranina utjelovio je Gualtiero Giorgini, a mladi talijanski glumac Marcello Mocchi pojavljuje se u dvjema ulogama – kao šef policije koji vodi istragu i kao Francescin kolega Savino Santi. U te dvije uloge Mocchi je pokazao sposobnost transformacije, a posebno je upečatljiv u ulozi bezličnog činovnika s govornom manom.


Kostime, koji prizivaju engleske ili američke televizijske krimiće sedamdesetih godina, osmislila je Manuela Paladin Šabanović, a svjetlo – sa specijalnim efektima u završnici hvatanja ubojice – oblikovao je Predrag Potočnjak. Premijerna publika, koja se dobro nasmijala tijekom izvedbe, ispratila je glumce i autorsku ekipu pljeskom. Uoči premijere u atriju HKD-a na Sušaku otvorena je autorska izložba Ivne Bruck, autorice plakata predstave.