Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Gostovanje Slovenske filharmonije

"Stabat mater" Gioachina Rossinija u HNK Ivana pl. Zajca

 U Velikom tjednu HNK Ivana pl. Zajca ugošćuje zbor i orkestar Slovenske filharmonije, sutra u 19.30 sati
U Velikom tjednu HNK Ivana pl. Zajca ugošćuje zbor i orkestar Slovenske filharmonije, sutra u 19.30 sati
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2018. u 7:41 2018-03-28T07:41:19+02:00

RIJEKA - U Velikom tjednu HNK Ivana pl. Zajca ugošćuje zbor i orkestar Slovenske filharmonije, danas u 19.30 sati. Pedeset i šest članova orkestra, šezdeset zborista, dirigent, dvije solistice i dva solista izvode jedno od najpoznatijih djela nadahnutih Kristovom mukom i uskrsnućem, Rossinijevu »Stabat mater«. I

zvedbom će dirigirati slovenski maestro Borut Smrekar, solisti su prvakinja riječkog Kazališta sopranistica Kristina Kolar, slovenska mezzosopranistica Jadranka Juras, kolumbijski tenor Kirlianit Cortés Gálvez i solist riječke Opere Dario Bercich, bas. U svojoj obljetničkoj 70. godini koncertiranja pod imenom Orkestar slovenske filharmonije može se pohvaliti iznimno dugom i bogatom tradicijom te ponosno stoji uz bok najstarijima na svijetu.

Rossini je skladao »Stabat mater« u dvije različite faze između 1831. i 1841. godine. Nakon što je skladao prvih šest stavaka, povjerio je Giovanniju Tadoliniju da djelo dovrši. Rossini se skladbi posvetio ponovno 1841. Upravo zbog toga nije sasvim jasno koji je udio u njemu Tadolinijev, no zasigurno je očito kako je djelo pisano u dvama sasvim suprotnim stilovima. Neki su stavci slični Rossinijevim opernim arijama, dok su ostali bliži crkvenoj, duhovnoj glazbi. Trijumfalna praizvedba bila je u Parizu u Théâtre – Italien 7. siječnja 1842. godine pod ravnanjem Gaetana Donizettija, a publika koja je tada došla posvjedočiti izuzetnom ostvarenju bila je brojna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.