Zajc na Sušaku

Publika srdačnim pljeskom ispratila izvođače predstave “Kompleks Ristić”

Kim Cuculić

Iz predstave

Iz predstave

Reakcije na predstavu su, posebice u Beogradu, bile podijeljene, pa su jedni kraj predstave dočekali u suzama, dok su drugi odbili pljeskati



Predstava »Kompleks Ristić« Olivera Frljića večeras je premijerno izvedena u Rijeci, na sceni »Zajc na Sušaku«. Riječ je o koprodukciji riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, beogradskog festivala BITEF i makedonskog festivala MOT, a već je imala premijere u Beogradu na 49. festivalu BITEF, u Skoplju na 40. Festivalu MOT i u Slovenskom mladinskom gledališču. Reakcije na predstavu su, posebice u Beogradu, bile podijeljene, pa su jedni kraj predstave dočekali u suzama, dok su drugi odbili pljeskati. Za razliku od beogradske, riječka publika srdačnim je pljeskom ispratila izvođače predstave.


Kao polazište za predstavu redatelj Oliver Frljić uzeo je jednog od najznačajnijih jugoslavenskih redatelja Ljubišu Ristića, tvorca koncepta jedinstvenog jugoslavenskog kulturnog prostora (KPGT-a) koji je zbog svojeg političkog angažmana u JUL-u Mire Marković postao jedina žrtva neformalne lustracije u Srbiji. Cilj predstave nije bio samo prikazati ličnost Ljubiše Ristića i odgovoriti na pitanje koliko je moguće odvojiti njegovo kazališno djelovanje od njegova političkog angažmana, već napraviti predstavu o nekadašnjem i današnjem vremenu, iz perspektive jedne druge generacije umjetnika. O svemu tome Frljić i autorska ekipa progovorili su kroz snažne slike ispunjene simbolikom. U predstavi sudjeluju glumci Hrvatske drame Nika Mišković i Jerko Marčić te glumci ljubljanskog SMG-a Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.

Asistentica redatelja je Barbara Babačić, scenografi Oliver Frljić i Dalibor Laginja, a kostimografkinje Sandra Dekanić i Slavica Janošević. Dramaturgiju potpisuju Goranj Injac i Tomaž Toporišič. Oblikovatelj svjetla je David Cvelbar, a oblikovatelj zvuka Silvo Zupančič. Izbor glazbe napravio je Oliver Frljić.