Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
"Gorski divovi"

Projekt Magellija i Frljića u pet kazališta nacionalnih manjina financira se iz EU fondova

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2017. u 14:17 2017-05-02T14:17:30+02:00

RIJEKA Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u koprodukciji s kazalištima nacionalnih manjina iz Trsta, Temišvara, Subotice i Skoplja postavit će predstavu temeljenu na posljednjoj drami Luigija Pirandella »Gorski divovi«, a u sklopu tog projekta nazvanog »»(Re)discovering Europe» – (Ponovno) otkrivanje Europe, kojeg će provesti redatelji Paolo Magelli i Oliver Frljić, bit će upriličen i niz radionica i obrazovnih programa, za što je iz EU fondova dobiveno 200.000 eura.

Na konferenciji za novinare u utorak u riječkom HNK rečeno je kako se projekt sastoji od istraživanja i umjetničkih radionica koji će se održati u riječkoj Talijanskoj drami te kazalištima: Teatrul german de stat Timisoara (Njemačko kazalište grada Temišvara), Teatro stabile sloveno (Slovensko stalno gledališče) iz Trsta, National institution albanian theatre Skopje (Nacionalno institucionalno albansko kazalište) i Kosztolanyi dezso theater (Mađarsko kazalište) iz Subotice na kojima će raditi Oliver Frljić.

Temeljem tih istraživanja od siječnja do ožujka 2018. u Rijeci Paolo Magelli će, u okrilju Talijanske drame kao nositelja projekta, postaviti predstavu »Gorski divovi«, s glumcima iz svih kazališta sudionika. Premijera će u riječkom HNK biti početkom ožujka, a potom će uslijediti turneja i gostovanja u preostala četiri grada.

U radionicama u sklopu projekta istraživat će se osnovne umjetničke kompetencije umjetnika koji sudjeluju u predstavi, a provest će se i edukacija za njih i za druge kulturne djelatnike na temu razvoja publike, njenim uključenjem u proces.

»Performativna kuhinja – različitost kuhanja«, radionica je koja će tematizirati pokušaj zajedničkog djelovanja s publikom u kazalištu, istraživanja što je zajedničko svim ljudima u dijeljenju umjetničkog čina i ljudskog iskustva.

Cilj cjelokupnog projekta je utemeljiti mrežu kazališta nacionalnih manjina, koja će omogućiti njihovu suradnju.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević rekao je da je taj projekt najprirodniji izazov riječkoga kazališta s obzirom na Talijansku dramu kao važan dio identiteta HNK. Izrazio je zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom Magellija i Frljića.

Paolo Magelli naveo je da su njih dvojica ocijenili da mogu zajedno iznijeti taj projekt - on svojim životnim putovanjem, a Frljić svojim svjetonazorom. Naveo je da je s predstavom po Pirandellovom tekstu prije 27 godina na BITEF-u u Beogradu ostvario svoj prvi veliki uspjeh te da je aktualni projekt svojevrsno zatvaranje te priče.

Ustvrdio je da su manjine često samo tolerirane u velikim sustavima te nemaju mogućnost odlučivanja, ali naglasio da tako nije u Rijeci.

»Ovim projektom želimo Europi otkriti da postoji niz vrlo zanimljivih manjinskih kazališta koji žive u sjeni«, rekao je Magelli navevši »budimo bekompromisno na strani slabih«.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da veseli spoznaja da su odobreni novci za projekt iz EU fondova, a još više da je prepoznata kvaliteta rada. Projekt se bavi različitostima, koje su značajka Rijeke te okosnica programa Europske prijestolnice kulture 2020, rekao je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.