Festival u Zenici

Predstava “Kompleks Ristić” Olivera Frljića osvojila tri nagrade

Kim Cuculić



RIJEKA Na upravo završenom 15. festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2016, predstava »Kompleks Ristić« Olivera Frljića u međunarodnoj koprodukciji HNK-a Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i festivala MOT osvojila je tri važne nagrade – priopćilo je riječko kazalište.


Predstava je osvojila glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini, uz obrazloženje da je riječ o »visoko estetiziranom teatarskom činu koji povijesne i političke metafore pretvara u iskonsku emociju«. Redatelju Oliveru Frljiću dodijeljena je nagrada za najbolju režiju. a obrazloženje glasi: »Beskompromisan, suvremen i maštovit redateljski rukopis«.


Nagrada »Radovan Marušić« za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju ili dizajn svjetla) dodijeljena je pak Oliveru Frljiću i Daliboru Laginji za scenografiju, Sandri Dekanić i Slavici Janošević za kostimografiju i Davidu Cvelbaru za oblikovanje svjetla u toj predstavi.




Glumačke nagrade dobili su Izudin Bajrović (»Brašno u venama«), Mirjana Karanović (»Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali«), Enes Salković (mladi glumac/glumica, »Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali«) i Feđa Štukan (epizodna uloga, »Kad bi naglas govorili«).


Festival je tijekom devet dana prikazao osam predstava u konkurenciji od kojih sedam BIH kazališta, u žiriju su bili glumica Jasna Diklić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja dr. sc. Miroslav Miki Radonjić, kazališni kritičar dr. sc. Igor Ružić, glumac mr. Armin Ćatić i redatelj Nermin Hamzagić, a završio je predstavom Saše Anočića »Kauboji«, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Narodnog pozorišta Kikinda, izvedenom izvan konkurencije.