Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
27. veljače 2020.
Premijerna izvedba

Operom 'Madama Butterfly' riječki HNK 21. listopada otvara 'Puccini trilogiju'

Foto HNK Ivan pl. Zajc
Foto HNK Ivan pl. Zajc
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2019. u 14:21 2019-10-18T14:21:00+02:00

RIJEKA HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke premijernom izvedbom opere "Madama Butterfly" 21. listopada otvara "Puccini trilogiju", u sklopu koje će se u studenom izvesti još i opere Giacoma Puccinija "Tosca" i "La boheme", najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci.

Operu "Madama Butterfly" režira Dražen Siriščević, a na riječku pozornicu postavlja se u suradnji s Operom HNK Split, gdje je ta opera u Siriščevićevoji režiji premijerno izvedena 2015. godine. Riječkom premijerom dirigirat će Ville Matvejeff a u naslovnoj ulozi nastupit će Anamarija Knego. Uz nju, u važnijim ulogama na premijeri će biti Ivanica Vunić kao Suziku, Dimitris Paksoglou kao Pinkerton i Robert Kolar kao Sharpless.

Scenograf je Slaven Raos, a kostimograf Juraj Zigman.

Najavljujući "Puccini trilogiju", intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je da je riječka Opera željela pokazati da ima kapacitet i za izvedbu publici omiljenih, ali ne i manje zahtjevnih opera, nakon upuštanja u repertoarne rizike s manje izvođenim operama poput "Elektre" ili "Julija Cezara u Egiptu".

U ovaj projekt smo se upustili jer imamo vrhunske soliste u svom ansamblu poput Kristine Kolar, Giorgia Suriana i Anamarije Knego, istaknuo je.

Dražen Siriščević, rodom Riječanin, kazao je da mu je bio san raditi na operi u Rijeci. U ovoj izvedbi "Madame Butterfly" želio sam ponuditi drukčiji završetak od izvornoga tragičnog Puccinijevog i to jer ne vjerujem u smrt dobrih ljudi poput Madame Butterfly, iza kojih ostaju dobra djela, rekao je.

Operu "Tosca", čija je premijera 9. studenoga, režira Marin Blažević, a dirigirat će Kalle Kuusava. Uz Kristinu Kolar u naslovnoj ulozi, nastupaju Domagoj Dorotić u ulozi Cavaradossija i Giorgio Surian kao Barun Scarpia. U obnovi opere "La boheme" u režji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Villea Matvejeffa 16. studenoga, nastupit će Marjukka Tepponen, Vanja Zelčić, Aljaž Farasin, Kevin Greenlaw i drugi.

3994433

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.