Nova šansa

Obersnel Frljiću nudi riječki teatar za predstavu o obitelji Zec

Damir Cupać

Pročelnik Šarar i Frljić će biti u kontaktu i vjerujem da će se suradnja realizirati na obostrano zadovoljstvo, kaže Obersnel



RIJEKA - Komentar Branka Mijića pod naslovom »Turbofolk i Twitter« izazvao je reakciju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela na Twitteru, no on je već bio pozvao Olivera Frljića da dođe režirati u Rijeku. U svojoj poruci Obersnel piše: »Tek sam predvečer pročitao kolumnu Branka Mijića. Oliver Frljić je pozvan u Rijeku pred tri dana i čekam konačni odgovor«. 


  Podsjetimo o čemu je pisao Branko Mijić u svojoj kolumni: »Možda zvuči paradoksalno, ali Obersnel je taj koji bi nekadašnjem stranačkom kolegi Bandiću mogao pomutiti račune i donijeti SDP-u neočekivane poene u metropoli. Nakon što su na Bandićevu inicijativu skinuti originalni plakati za kazališnu predstavu »Fine mrtve djevojke« u teatru »Gavella«, redatelj Oliver Frljić odbio je u njemu, gnušajući se takve cenzure, raditi dvije već dogovorene predstave. Obersnel bi dakle trebao samo tvitnuti: Kažu klerikalci da možda nikada nećemo u raj. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: možda nećemo u raj ali nećete ni vi u kazalište. I pozove Olivera Frljića da svoju predstavu o likvidiranoj djevojčici Aleksandri Zec režira u Rijeci gdje je živio i radio »Turbofolk« i »Škrca«.  

Raskinuta suradnja


Obersnel je, međutim, to već učinio: pozvao je Frljića da dođe režirati u Rijeku, nakon što je poznati redatelj otvorenim pismom Gradskom dramskom kazalištu »Gavella« raskinuo suradnju s tom kućom zbog odluke uprave da popusti pritiscima katoličkih udruga i povuče plakat za predstavu »Fine mrtve djevojke«. 


  Ove sezone Frljić je u »Gavelli« trebao raditi dva projekta: »Zločin i kazna« prema romanu F. M. Dostojevskog te autorski projekt »Aleksandra Zec« o ubojstvu djevojčice srpske nacionalnosti od strane pripadnika Hrvatske vojske. 




  – Projekt »Aleksandra Zec« smatram iznimno važnim prilogom u suočavanju s recentnom prošlošću i izgradnji jedne zdravije društvene zajednice, te se zbog toga nadam da ću ga u skoro vrijeme ipak realizirati u nekom drugom teatru, uz punu podršku i povjerenje njegove uprave – napisao je Oliver Frljić. 


  Hoće li taj drugi teatar možda biti onaj riječki? Sam Frljić odgovara da bi to moglo biti izgledno rješenje. 


  – Ivan Šarar, pročelnik za kulturu, me kontaktirao i pitao da li bih, ukoliko se nađu mogućnosti, bio zainteresiran da predstavu o Aleksandri Zec radim u Rijeci. Rekao sam da sam načelno zainteresiran i dogovorili smo se da potražimo modalitet kroz koji bi se projekt moglo realizirati, kazao nam je Oliver Frljić. 


  Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar izjavio nam je da je predložio gradonačelniku Vojku Obersnelu realizaciju toga projekta u Rijeci, a on je ideju podržao.  

Savjet novinara


– Nakon toga stupio sam s Frljićem u kontakt, a on se zainteresirao za takvu mogućnost. Trenutno razmatramo modalitet suradnje. Tijekom sljedećeg tjedna trebali bi održati sastanak na kojemu bi se trebali odrediti mogući rokovi i operacionalizacija projekta, izjavio je Šarar. 


  Potvrđuje to i riječki gradonačelnik. 


  – Da, točno je da mi je prije nego što su me novinari savjetovali došao pročelnik Šarar s idejom o suradnji s Frljićem i ja sam je podržao. On će biti u kontaktu i vjerujem da će se takva suradnja realizirati na obostrano zadovoljstvo, kazao je Obersnel. 


  Na pitanje bi li on naložio povlačenje plakata za predstavu »Fine mrtve djevojke« što je bilo povod Frljićevom otkazivanju suradnje, Obersnel je odgovorio da nikada to ne bi učinio. 


  – U 13 godina na mjestu riječkog gradonačelnika nikada se nisam miješao u programski dio kazališta i u promidžbu predstava. To je sloboda koju intendantica mora imati kada je riječ o osmišljavanju programa i reklamiranju predstava, zaključio je Obersnel.