Ambiciozno i obećavajuće

Najavljena nova sezona HNK Ivana pl. Zajca pod sloganom “Opet pobjeđujemo sebe!”

Kim Cuculić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Riječko kazalište najavilo je za iduću sezonu sedam novih predstava Hrvatske drame i pet Talijanske drame, pet baletnih predstava i isto toliko opernih premijera



RIJEKA Riječki HNK Ivana pl. Zajca najavio je novu kazališnu sezonu 2017/2018. Kako je istaknuo intendant Marin Blažević, u novoj sezoni riječko Kazalište ponovno će pokazati da »pobjeđuju sami sebe«. Naime, unatoč financijskim problemima i sanaciji duga bivše kazališne uprave, »Zajc« ne posustaje i ne smanjuje program. Tako će se na programu naći 12 premijernih predstava u izvedbi ansambala Hrvatske i Talijanske drame, dok će Opera imati 5 premijera, isto koliko i Balet.


Premijere Talijanske drame najavila je ravnateljica ove umjetničke grane Rosanna Bubola, istaknuvši da će nova sezona biti u znaku hommagea istaknutim talijanskim autorima. U koprodukciji s Metateatrom Florian di Pescara bit će postavljena komedija »Šest strastvenih žena« Marija Frattija u režiji Vincenza Manne, dok će Paolo Magelli režirati veliku međunarodnu koprodukciju »Gorski divovi« Luigija Pirandella.


U koprodukciji s tršćanskom La Contradom bit će realizirana predstava za djecu »I buhe kašlju« Fulvia Tomizze u režiji Diane Höbel, a predstava »Miscellanea« u režiji Marija Brandolina posvećena je Nelidi Milani – jednoj od najvećih autorica talijanske manjine. Talijanska drama postavit će i »Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja« hrvatskog autora Ive Brešana, u režiji Luce Cortina.


Novi redatelji




Kako je najavila ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić, u novoj sezoni predstave HD-a režirat će uglavnom redatelji koji do sad nisu radili u Rijeci. Premijerno će biti izveden Büchnerov »Woyzeck« u režiji Anice Tomić, a »Predsjednice« Wernera Schwaba režirat će Bojana Lazić.


Hrvatska drama, u suradnji s riječkim Baletom, postavit će »Vodu« Vladimira Nazora u režiji Matije Ferlina i adaptaciji Gorana Ferčeca, dok će u suradnji sa studentima Glume i medija biti realizirana predstava »Noćna škola«, inspirirana tinejdžerima zaprimljenim u Psihijatrijsku bolnicu Lopača. Ovu predstavu režirat će Renata Carola Gatica, a dramaturginja je Vedrana Klepica. U koprodukciji s ljubljanskim Gledališčem Glej bit će postavljena predstava »Orgija« Urške Brodar, Jure Novaka i Katarine Stegnar. U sklopu programa »ZAJC LAB« Mila Čuljak režirat će monodramu »Down, by Law«. Na programu je i »Zajc Stand Up«.


U ime ravnateljice Baleta Maše Kolar, koja na tu dužnost stupa 1. rujna, premijere Baleta najavila je v.d. ravnateljica Kristina Kaplan. Balet »Macbeth«, prema Shakespeareu i na glazbu Višeslava Laboša, koreografirat će Maša Kolar, a neoklasični balet »Ivica i Marica« postavit će američka koreografkinja Gina Patterson. Na programu je i »Rossini Cards« u koreografiji Maura Bigonzettija, suvremena baletna predstava koja je oduševila kritiku i publiku diljem Europe i Sjeverne Amerike. Maša Kolar koreografirat će i plesnu predstavu »Veseli Božić nestašne djece«, a u koreografiji Vigura Gurdua bit će realiziran projekt »U svakom slučaju«, za plesače iznad 40 godina.


Opere i koncerti


Bogat operni i koncertni program najavio je ravnatelj Opere Petar Kovačić, istaknuvši suradnju sa Slovenskom filharmonijom. Premijerno će biti izvedene opere »La bohème« Giacoma Puccinija u režiji Fabrizija Melana, »Didona i Eneja« Henryja Purcella u režiji Mirve Koivukangas i Bellinijeva »Norma«, kojom će u režiji Christiana Romanowskog dirigirati operna pjevačica Dunja Vejzović.


Bit će izvedena i »Verdi – Shakespeare trilogija« s operama »Macbeth« (premijera), »Falstaff« (premijera) i »Otello« (obnova), u kojima će u glavnim ulogama nastupiti Giorgio Surian. U reprizi će na programu biti i Massenetov »Wherter«.


Koncertima orkestra riječke Opere ravnat će vrhunski dirigenti Philipp von Steinaecker, Yordan Kamdzhalov, Zoran Juranić, Marco Boemi, Pavle Dešpalj i Ville Matvejeff. Kao solisti nastupit će Aljoša Jurinić, Petrit Çeku, Marco Graziani i drugi, a najavljeni su i komorni koncerti.


Kako je kazao Marin Blažević, nastavlja se i s obnovom gledališta, a na red je došla i obnova toaleta riječkog HNK-a. U novoj sezoni neće biti premijera i koncerata na neudobnom montažnom gledalištu. Novost je i pokretanje pilot-programa Riječkog kazališta mladih »Kamov«. Upraviteljica propagande Milena Jerneić najavila je da upisi kazališne pretplate počinju 5. rujna. U pretplati će biti i brojna gostovanja, a između ostalih, u Rijeci će gostovati Yusif Eyvazov, jedan od vodećih tenora u svijetu.