Glumačka ikona

Mira Furlan se u Rijeci vraća na pozornicu nacionalnog kazališta

Kim Cuculić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Priča je to o autsajderu, o ženi, u jednoj državi koja se razvija u smjeru snažnog patrijarhata, u ratobornoj državi u kojoj su muškarci i njihovi protivnici uvijek sličniji, a žene isključene iz svih procesa odlučivanja



RIJEKA U HNK Ivana pl. Zajca počele su probe za predstavu »Kasandra«, u kojoj naslovnu ulogu tumači Mira Furlan – ikona jugoslavenskog kazališta i filma koja se sada prvi put vraća na pozornicu jednog nacionalnog kazališta nakon 1991. godine.


Ovim povodom Mira Furlan stigla je u Rijeku, gdje je pogledala premijeru opere »Rigoletto«. Premijera »Kasandre« najavljena je za 15. ožujka, a prema istoimenom romanu Christe Wolf dramatizaciju, režiju i koreografiju potpisuje Nada Kokotović. 


Priča je to o autsajderu, o ženi, u jednoj državi koja se razvija u smjeru snažnog patrijarhata, u ratobornoj državi u kojoj su muškarci i njihovi protivnici uvijek sličniji, a žene isključene iz svih procesa odlučivanja.


– »Kasandra« je priča o ženi koja je pretvorena u objekt. Socijalno vezana za vladajuću klasu, emocionalno vezana za svog oca Prijama, te uronjena u povijest i sadašnjost svoje države, Kasandra doživljava težak, dugotrajan proces oslobađanja. Od mitski nesretne proročice napokon će se razviti u subverzivnu protagonisticu ženski dominirajuće kontrakulture.Redateljica i koreografkinja Nada Kokotović uvodi u predstavu paralele s našim vremenom. Kroz arhaičnu bitku spolova, ona postavlja pitanja o vjerskoj i kulturnoj pripadnosti i gleda kritički na ulogu žena u našem društvu – piše u najavi predstave.