Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2020.
Spektakl

LJETNA KLASIKA Verdijeva "Aida" i Bizetova "Carmen" u pulskoj Areni

Foto: D. ŠOKČEVIĆ
Foto: D. ŠOKČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2019. u 13:13 2019-06-19T13:13:11+02:00

Spektakularna Verdijeva »Aida«, opera svih opera, zbog velikog se uspjeha i zanimanja što ga je izazvala prošle godine, vraća još jednom u Arenu gdje će ponovo dočarati doživljaj drevnog Egipta u fascinantnom ambijentu antičke rimske arhitekture

RIJEKA - Nakon iznimnog prošloljetnog uspjeha, kad je pred tisućama posjetitelja vratio operu u pulsku Arenu, festival Summer Classics/Ljetna klasika Opere riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca vraća se u amfiteatar u Puli, najljepšu pozornicu pod otvorenim nebom. Ovoga ljeta - s još većim i bogatijim programom, s čak tri izvedbe: 25. srpnja Verdijevom »Aidom«, 27. srpnja Beethovenovom Devetom simfonijom te 1. kolovoza Bizetovom »Carmen«.

Spektakularna Verdijeva »Aida«, opera svih opera, zbog velikog se uspjeha i zanimanja što ga je izazvala prošle godine, vraća još jednom u Arenu gdje će ponovo dočarati doživljaj drevnog Egipta u fascinantnom ambijentu antičke rimske arhitekture.

Dramaturgiju i režiju »Aide« potpisuje Marin Blažević, dirigent je Ville Matvejeff, a naslovnu ulogu Aide pjevat će Kristina Kolar. U ostalim su ulogama Luis Chapa, Goran Jurić, Dubravka Šeparović Mušović, Giorgio Surian, Luka Ortar, Anamarija Knego i Marko Fortunato. Sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet HNK-a Ivana pl. Zajca, uz Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Veličanstvena Deveta

Veličanstvenu Devetu, najpoznatiju simfoniju Ludwiga van Beethovena, izvest će više od 150 glazbenika. Orkestrom i zborom riječke Opere ravnat će Yordan Kamdzalov, a kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Goran Jurić i Marko Fortunato. Beethovenova umjetnička i humanistička oporuka svijetu, u kojem sloboda i ljubav pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamjenjuje bol, doživjet će novu interpretaciju koja će zasigurno moćno odjekivati kroz ljetnu pulsku noć.

Arena će biti savršena kulisa i za Bizetovu »Carmen«, opernu priču o strastvenoj, upravo slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati. Nova produkcija »Carmen« nastaje posebno za prostor pulske Arene.

Ivana Srbljan kao Carmen

Scenografske i svjetlosne intervencije transformirat će kamene tribine pulskog amfiteatra u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu. Dirigent je Yordan Kamdzalov, režiju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, a naslovnu ulogu Carmen pjevat će Ivana Srbljan. Ostale uloge pjevaju Anamarija Knego, Aljaž Farasin, Luka Ortar, Robert Kolar, Marko Fortunato i Vanja Zelčić.

Sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet riječkog HNK-a. Dolazak opere u čaroban ambijent pulske Arene prošle je godine dočekan s entuzijazmom te pohvaljen od publike i kritike, a brojne internacionalne operne zvijezde i vrhunski umjetnici privukli su pod zidine drevnog amfiteatra tisuće gledatelja. Ulaznice su u prodaji u sustavu Eventima i na blagajni HNK-a Ivana pl. Zajca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.