Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
29. veljače 2020.
Zanimljiva suradnja

Krležin "Michelangelo" u koprodukciji riječkog HNK-a i Dubrovačkih ljetnih igara

Saša Božić, Dora Ruždjak Podolksi, Marin Blažević i Renata Carola Gatica / Foto: S. JEŽINA
Saša Božić, Dora Ruždjak Podolksi, Marin Blažević i Renata Carola Gatica / Foto: S. JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2018. u 8:11 2018-05-08T08:11:00+02:00

Predstava »Michelangelo Buonarroti« bit će premijerno izvedena na otoku Lokrumu u sklopu programa 69. dubrovačkih ljetnih igara, a zatim ove jeseni u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca

RIJEKA Predstava »Michelangelo Buonarroti« Miroslava Krleže, prva koprodukcija HNK-a Ivana pl. Zajca i Dubrovačkih ljetnih igara, premijerno će biti izvedena 27. srpnja u Dubrovniku, dok će njome riječki HNK 21. rujna otvoriti novu kazališnu sezonu.

Ovim povodom sazvana je konferencija za novinare, na kojoj je intendant Marin Blažević istaknuo da u predstavi sudjeluje veći dio ansambla Hrvatske drame, kao i glumac Giuseppe Nicodemo iz Talijanske drame.

Ovom prilikom intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski ukazala je na važnost koprodukcija i suradnje DLJI-ja s drugim kazalištima, a u tom smislu HNK Ivana pl. Zajca nametnuo se kao prirodni partner.

Više o predstavi kazao je Saša Božić, pomoćnik za dramski program DLJI-ja, podsjetivši da je »Michelangelo Buonarroti« drama iz ciklusa Krležinih »Legendi« nastala 1918. godine, a inspirirana je poetikom ekspresionizma. Ova drama rastvara vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time i umjetnosti, moći i politike, koje je danas možda važnije nego ikad.

Režija je povjerena slovenskom redatelju Sebastijanu Horvatu, koji je dobar poznavatelj Krleže, a dramaturg i autor adaptacije je Milan Marković.

U naslovnoj ulozi Michelangela Buonarrotija nastupit će Rakan Rushaidat, dok su u ostalim ulogama Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić i Giuseppe Nicodemo. Sudjeluju i zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, odnosno Festivalski zbor DLJI-ja.

Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Predstava »Michelangelo Buonarroti« bit će premijerno izvedena na otoku Lokrumu u sklopu programa 69. dubrovačkih ljetnih igara, a zatim ove jeseni u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca.

Na konferenciji za novinare predstavila se i nova ravnateljica Hrvatske drame riječkog HNK-a Renata Carola Gatica, koja je kazala da joj je prvi zadatak razumjeti kako »diše« riječko kazalište. Govorila je i o svom iskustvu rada u nacionalnoj kazališnoj kući, najavljujući da je u okviru Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2019. ključna godina u smislu pripreme programa. Budući da je podrijetlom Argentinka, Carola Gatica smatra da u tome što se na čelu Hrvatske drame našla strankinja ima simbolike, a to je i pravi znak da je Rijeka uistinu Luka različitosti.

Predstavljena su i dva nova člana Hrvatske drame – Aleksandar Cvjetković i Edi Ćelić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.