Mozaik pamćenja

“Kako smo preživjele” ZKM-a najbolja predstava 8. Gumbekovih dana

Hina



ZAGREB – Predstava Zagrebačkog kazališta mladih “Kako smo preživjele” u režiji Dine Mustafića proglašena je najboljom predstavom u cjelini osmih Gumbekovih dana, dok su nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene Erni Rudnički i Luki Petrušiću, izvijestili su u utorak iz Glumačke družine Histrion koja je organizator festivala.


Ocjenjivački sud međunarodnoga festivala cabareta u kojemu su bili dramska umjetnica Branka Cvitković (predsjednica), kazališni kritičar Tomislav Kurelec te predstavnici publike Branko Babac i Mehmed Aganović u obrazloženju nagrade istaknuli su kako je predstava nastala po tekstovima Slavenke Drakulić, Željke Udovičić i glumica iz predstave koje su “polazeći od nekog naoko nevažnog, ali karakterističnog detalja ironijskim i satiričnim odnosom, a nerijetko i kabaretskim stilom, ostvarile cjelovit mozaik pamćenja posljednjih nekoliko desetljeća, obogaćen duhovitošću i originalnošću glumačkog i redateljskog pristupa, a i atmosferom koju sugestivno dočaravaju glazba i songovi sjajnog Mate Matišića”.


Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Erni Rudnički za ulogu u predstavi Ivice Boban “Nevjerojatan događaj” Kazališta KNAP. Po mišljenju ocjenjivačkoga suda, Erna Rudnički svoju je ulogu ostvarila “iznimnom energijom i glumačkom dojmljivošću” u predstavi “koja je oduševila svojom vrlo uspjelom kombinacijom fantastike i realizma, fizičkog teatra, groteske i cabareta”.




Luka Petrušić proglašen je najboljim glumcem za nastup u “Cabaretu chishche lishche” Satiričkog kazališta Kerempuh. Riječ je, smatra žiri, o iznimno uspješnom suvremenom cabaretu s “vrijednim ansamblom koji na najbolji način povezuje glumačko umijeće i vješto muziciranje, a u kojem je ponajviše smijeha svojim iznimnim komičarskim darom izazvao Luka Petrušić”.


Nagrada za izniman doprinos oživljavanju cabareta pripala je pjevaču i estradnom umjetniku Stjepanu Jimmyu Staniću za “šest desetljeća njegovanja kabaretske tradicije na tragu Ace Biničkog, Vikija Glovackog i Brace Reissa koja je povezivala popularne šlagere s duhovitim ‘štiklecima’ i povremenim satiričkim bodljama”, smatra ocjenjivački sud.


Posebna priznanja dodijeljena su Dječjem kazalištu Dubrava, VRUM-u iz Varaždina i Prostoru plus iz Rijeke za predstavu “Minimi” u režiji i koreografiji Sanje Tropp Fruehwald i Tilla Fruehwalda te Hrvatskom kazalištu Pečuh za predstavu skupine autora “Dobar, loš (zao) i krakati” u režiji Slavena Vidakovića.


Ocjenjivački sud izrazio je veliko zadovoljstvo ovogodišnjim rekordnim brojem predstava i njihovom tematskom i stilskom raznolikošću. “Tom rastu zanimanja za kabaretsko naslijeđe i njegovu primjenu u suvremenom kazalištu nedvojbeno je dao poticaj i ovaj festival, jedini takve vrste u nas koji je nastao u znak sjećanja na našeg velikog komičara i cabaret-majstora Mladena Crnobrnju Gumbeka”, smatra žiri. Predstave ovog festivala, dodaju članovi ocjenjivačkoga suda, “pokazuju vitalnost i širenje tradicije cabareta kako u predstavama koje pronalaze suvremene oblike tog vrlo specifičnog žanra tako i u onima koje koriste neke elemente kabaretskog izraza da bi obogatile svoje izvedbe”.


Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras na svečanosti u Histrionskom domu nakon koje će biti izvedena predstava “U plavom podrumu” Nina Škrabe u režiji Želimira Mesarića.


Na osmom međunarodnom festivalu cabareta ‘Gumbekovi dani’ od 19. ožujka nastupilo je 14 kazališta iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Slovenije i Srbije.