Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. rujna 2019.
Dočekali punoljetnost

Kafikin svijet apsurda otvorio 18. Reviju lutkarskih kazališta u Rijeci

Foto Damir ŠKOMRLJ
Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2013. u 22:53 2013-11-04T22:53:12+01:00

»Punoljetna« Revija, kroz koju su proteklih osamnaest godina prošle brojne predstave iz Europe i svijeta, ove će godine prikazati 15 predstava iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Srbije

RIJEKA U HKD-u na Sušaku svečano je otvorena 18. Revija lutkarskih kazališta. U ime organizatora, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, obratila se ravnateljica Zrinka Kolak-Fabijan, istaknuvši da će ove godine biti prikazano 15 predstava iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Srbije. Ispred Primorsko-goranske županije pozdravnu riječ uputila je Marina Medarić, ukazujući na važnost lutaka i lutkarstva u životu svakog djeteta. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je ovo »punoljetna« Revija, kroz koju su proteklih osamnaest godina prošle brojne predstave iz Europe i svijeta, dok je ova manifestacija uvijek i važno mjesto razmjene iskustava i propitivanja novog.

Ovogodišnju Reviju, koja će potrajati do 12. studenoga, otvorila je lutkarska predstava za odrasle »Proces ili žalosna priča Josefa K.« Lutkovnog gledališča Maribor. Prema motivima romana »Proces« Franza Kafke predstavu je režirao Matija Solce, a izvode je Miha Bezeljak i Miha Arh.

 Publika, posjedana s dviju strana male pozornice, stavljena je u poziciju promatrača i svjedoka saslušanja Josefa K., koji ne zna zašto mu se sudi. U Kafkin svijet apsurda uveo je ulomak o čovjeku pred vratima zakona, koji godinama uzalud čeka da uđe kroz njih. Motiv vrata u predstavi se scenografski pojavljuje u obliku ormara, koji polegnut djeluje poput drvenog sanduka, dok njegova krila i mali bočni otvori postaju dinamički element igre.

U ovoj krajnje reduciranoj verziji »Procesa« prikazani su gotovo svi bitni likovi – od K.-ovih egzekutora u crnim kaputima i ženskih likova svedenih na vješalicu sa ženskom odjećom, do slikara Titorellija i zatvorskog kapelana – enigmatičnog svećenika kojeg K. susreće u katedrali. Sâm Josef K. prikazan je u formi ručno animirane lutke, koja uzalud traži svoju pravicu. U brzoj i duhovitoj igri Miha Bezeljak i Miha Arh koriste razne lutkarske tehnike – od animacije minijaturnih lutaka i animacije ruku i prstiju, do animacije predmeta i odjeće. 

Predstava se djelomično igra u interakciji s gledateljima, koji se pod isljedničkom lampom i sami stavljaju u poziciju Josefa K. Slovenska predstava, koja se odvija kombinacijom žive igre glumaca i animacije lutaka, na apsurdističko-ironijski način nameće pitanje pravde u današnje vrijeme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.