Splitska Galerija umjetnina

Izložba “Država u krevetu” djelo feministkinja iz 14 zemalja

Hina

Slijedeći feminističku maksimu ''osobno je političko'', kao i svoje razloge zašto se bavimo feminizmima, što nas navodi da se javno deklariramo feministkinjama, došli smo do naziva izložbe ''Država u krevetu''. Želimo znati koliko duboko i na koje načine sustav, država, vlast i politika upravljaju našim životima te u kojoj mjeri i zašto imaju potrebu ulaziti u naše živote, ložnice, tijela i glave i upravljati njima, rekla je kustosica Natasha Kadin



Umjetnički projekt rezultat je kolegija “Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama” koji se održavao na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. i 2013., kroz projekt PATTERNS lectures, a držala ga je Natasha Kadin.


“Slijedeći feminističku maksimu ”osobno je političko”, kao i svoje razloge zašto se bavimo feminizmima, što nas navodi da se javno deklariramo feministkinjama, došli smo do naziva izložbe ”Država u krevetu”. Želimo znati koliko duboko i na koje načine sustav, država, vlast i politika upravljaju našim životima te u kojoj mjeri i zašto imaju potrebu ulaziti u naše živote, ložnice, tijela i glave i upravljati njima. Posebno želimo razotkriti načine na koje prihvaćamo ili ne prihvaćamo njihova zavođenja, poljupce, naloge i nasilja. Želimo ogoliti sustav kao što on ogoljava nas. Želimo mu uzvratiti udarac, ili poljubac, rasvijetliti ovu priču i saznati zašto imamo osjećaj da je to vođenje ljubavi zapravo silovanje i kakve sve posljedice ostavlja na naše osobno. Koje jest političko. Koje jest osobno”, navela je kustosica izložbe Natasha Kadin.


Izložba predstavlja 24 umjetnička rada umjetnica iz Australije, Velike Britanije, Nizozemske, Amerike, Hrvatske, Srbije, Meksika, Kanade, Francuske, Slovenije, Rusije, BiH, Italije i Kine, a neki od njih po prvi put izlažu u Hrvatskoj, objedinjena pod kustoskim konceptom ”Država u krevetu”,




U popratnom programu posjetitelji će moći razgovarati s umjetnicima, te pogledati filmske i video projekcije, a također će biti organizirane prezentacije knjiga i ciklus predavanja.


U kreiranju koncepta, kao i u organizaciji izložbe, uz kustosicu Natashu Kadin, aktivne su i polaznice kolegija Eni Buljubašić, Ivana Čagalj, Lovorka Kalebić, Ivana Kevo, Glorija Lizde, Jelena Novaković, Mia Raos, Neli Ružić i Maja Stojić.


Posjetitelji će izložbu moći razgledati sve do 21. veljače.